SIBEX Fluctuaţiile Dow Jones, mină de aur pentru speculatori

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2014

În anumite momente din prima jumătate a sesiunii de miercuri, derivatul pe indicele Dow Jones a părut că-şi menţine tendinţa de revenire, concretizată ziua anterioară cu o creştere de 24 de puncte. De această dată, însă, nivelul aprecierilor nu a fost suficient de puternic pentru a se menţine iar preţul a intrat în teritoriu negativ de mai multe ori în primele opt ore ale şedinţei. Cu toate acestea, nivelul de optimism a dat din nou semne de revenire, în jurul orei 17.00 observându-se o tendinţă rapidă de creştere. Nici aceasta nu s-a menţinut, astfel că datele de la ora 17.30 indicau o depreciere de 27 de puncte a cotaţiei futures a indicelui, care valora 15.310 puncte. Pe fondul fluctuaţiilor, DEDJIA_RON era din nou "motorul" pieţei prin cele aproape 1.800 de contracte, pe scadenţa martie. Simbolul în discuţie deţinea o pondere de 80,5% din volumul consemnat până la ora menţionată pe toate produsele şi care se ridica la 2.235 de contracte. Valoarea tuturor tranzacţiilor era de 31,5 milioane de lei. Fluctuaţiile de la Sibex, adevărată mină de aur pentru speculatorii inspiraţi, se justificau prin prisma evoluţiei de pe piaţa bursieră de la New - York, monitorizată atent de jucătorii autohtoni. În cadrul acesteia, indicii reprezentativi s-au depreciat în prima jumătate de oră de la deschidere, după ce un raport a indicat faptul că, în sectorul privat, companiile au creat luna trecută mai puţine locuri de muncă decât estimările. Ulterior, publicarea unui indice care măsoară sectorul serviciilor, altele decât cele din industrie, a redus nivelul de optimism, după ce nivelul său a crescut peste prognoze. Efectul a fost însă de scurtă durată, scăderile revenind şi mai puternic. "După evoluţia bună a Dow Jones de anul trecut, când a atins un maxim istoric, speculatorii au intrat în 2014 cu încrederea că economia din SUA va continua să accelereze, dar recentele date statistice au pus sub semnul întrebării acest fapt. Prin urmare, în ultima perioadă am asistat la deprecierea indicelui american. În momentul de faţă ne aflăm la un moment cheie, care va decide trendul următor, în funcţie de noile rapoarte", a explicat un broker.

Pe poziţia secundă, dar la mare distanţă, se afla perechea euro/dolar cu circa 150 de contracte realizate pe scadenţa martie. Cotaţia euro se aprecia cu 0,18% şi era estimată la 1,35400 USD. Se mai specula şi pe scadenţa iunie, pentru care euro se aprecia modest cu doar 0,02%, la 1,3545 USD. Numărul contractelor era de 70.

Pe segmentul mărfurilor, derivatul pe aur cu mărimea de o uncie şi simbolul SIBGOLD se remarca prin 105 contracte. Uncia se aprecia cu 4 dolari şi valora 1.260 USD pe scadenţa februarie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb