SIBEX Fluctuaţiile mixte au întreţinut speculaţiile futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 martie 2013

Săptămâna a debutat intens la Sibex, lichiditatea continuând să se menţină la standardele stabilite în săptămâna anterioară. Conform datelor culese după prima jumătate a şedinţei, numărul contractelor încheiate era de 1727 cu o valoare de 22 milioane de lei. Speculatorii au beneficiat de o volatilitate ridicată a cotaţiilor euro faţă de dolar şi Dow Jones, preţurile acestora testând atât creşterile cât şi scăderile. Iniţial, pariurile au evidenţiat o stare de optimism, adusă de găsirea unei soluţii privind salvarea Ciprului. Ulterior însă, starea de optimism a pălit, după ce entuziasmul s-a risipit şi par-ticipanţii de pe pieţele lumii au redevenit cerebrali.

La ora 17.30, cel mai speculat produs futures era paritatea euro/dolar, cu 854 de contracte pe scadenţa iunie. Raportul dintre cele mai importante monede din lume dădea, la ora menţionată, câştig de cauză dolarului, moneda unică europeană depreciindu-se cu 0,79% faţă de acesta, la un nivel de 1,28950 dolari pe scadenţa din vară. Iniţial euro a avansat până la un maxim de 1,30270 USD, atins în jurul prânzului, moment după care şi-a început declinul. Şi pe pieţele externe euro s-a devalorizat, căzând de la maximul dintr-o săptămână faţă de dolar, după ce Nicholas Papadopoulos, preşedintele Comisei de Finanţe a Parlamentului din Cipru, a declarat că, pentru salvarea sistemul bancar al naţiunii, trebuie luată în considerare chiar părăsirea grupului celor 17 state utilizatoare a monedei unice.

Derivatul pe indicele Dow Jones s-a remarcat cu 664 de contracte pe scadenţa iunie. Mizele au fost puse alternativ pe cumpărare şi vânzare, rezultând o evoluţie mixtă. DEDJIA_RON şi-a început promiţător ziua şi a crescut până la un maxim de 14.514 puncte, atins ca şi în cazul monede unice, în jurul prânzului. Apoi, "benzina" s-a terminat iar cotaţia a intrat pe direcţie descendentă şi-a pătruns după câteva ore în teritoriu negativ, accentuându-şi apoi căderea. La ora 17.30 cotaţia indicelui pierdea 89 de puncte, fiind estimată la 14.365 puncte. Şi pe piaţa futures americană cotaţia indicelui se devaloriza, "eliminând" creşterile consemnate după entuziasmul privind planul de salvare a Ciprului.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se observau speculaţii pe preţurile futures ale petrolului şi aurului. Pentru petrol, cotaţia barilului pe scadenţa mai era estimată la 94,60USD, în creştere cu 0,79%. Numărul contractelor era de 61. Pentru aur se observa deprecierea unciei pe scadenţa aprilie.

Şedinţa a adus şi tranzacţii pe segmentul spot unde au fost transferate 18.146 de acţiuni SBX, la un preţ de 0,8 lei/titlu, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb