SIBEX Gradul de atractivitate, în creştere pentru speculaţiile futures

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 februarie 2013

După volumul bun înregistrat în prima şedinţă a săptămânii, participanţii de pe piaţa Sibex s-au menţinut activi şi în prima jumătate a zilei de marţi. La ora 17.00 numărul contractelor înregistrate era 750 iar valoarea tranzacţiilor se situa la 8,76 milioane lei. Sesiunea de tranzacţionare s-a deschis pe plus pentru cotaţia Dow Jones respectiv pe minus pentru cotaţia euro faţă de dolar şi a petrolului, cele trei fiind din nou cele mai tranzacţionate derivate. Ulterior, şi euro şi petrolul au intrat în teritoriu pozitiv unde mai evoluau şi cotaţiile acţiunii SIF Oltenia. Aprecierile erau însă destul de modeste, cel puţin pentru euro, care continua să "cocheteze" şi cu scăderile.

Speculaţiile realizate pe segmentul indicilor, furnizau, după jumătate de zi, liderul de lichiditate, prin derivatul pe Dow Jones. Cotaţia Dow Jones de la Sibex se aflau pe plus iar numărul contractelor pe scadenţa martie era de 219. DEDJIA_RON martie era cotat la 13.938 de puncte în urcare cu 105 puncte. Pe piaţa americană se înregistrau semnale pozitive, acţiunile avansând la debutul şedinţei, fapt care a determinat creşterea bruscă a preţului indicelui la Sibiu.

Următorul produs în top era perechea euro/dolar. Se observau 217 contracte EUR/USD_RON pe scadenţa martie. Evoluţia euro de la Sibex a fost una corelată cu pieţele externe. Iniţial, în cadrul acestora, moneda comună a scăzut faţă de dolar dar şi-a revenit ulterior, susţinută de declaraţiile lui Ian Stannard, şefului strategiei de schimb valutar al Morgan-Stanley. La Sibex aprecierea era însă timidă, cotaţia aflându-se foarte aproape de graniţa către scădere. Mai mult, aceasta a fost din nou depăşită astfel că, la ora 17.00, se observa o scădere de 0,07% pe scadenţa martie, faţă de rivalul său american, la o valoare de 1,35100 dolari.

În sectorul derivatelor pe mărfuri produsul futures pe preţul petrolului a fost din nou tranzacţionat, înregistrându-se 171 de contracte, conform datelor de la ora 17.00. Preţul aurului negru se aprecia cu 0,77%, până la o cotaţie de 96,91 dolari/baril. Se tranzacţiona şi aurul prin 40 contracte SIBGOLD_RON şi 36 de contracte SIBGOLD scadenţa februarie. SIBGOLD_RON pierdea 2,8 dolari şi valora 1672,2 USD/uncie iar SIBGOLD_RON creştea cu 7,8 dolari, la 1682 USD/uncie.

În ceea ce priveşte derivatele pe acţiuni, cotaţia futures a SIF5 a închis la o valoare de 1,496 lei/titlu, în staţionare. Numărul contractelor DESIF5 martie a fost de 36.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb