SIBEX Interesul speculativ coboară spre un nivel îngrijorător

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 august 2013

La debutul săptămânii, speculatorii au stat în expectativă, volumul fiind unul redus. Atmosfera de vacanţă, resimţită încă de la finalul săptămânii trecute, se datora în primul rând variaţiilor neatractive din prima jumătate a şedinţei. Totuşi, după ora 14.30, preţurile au început să se mişte pe culoare ceva mai generoase. Un alt motiv al lichidităţii slabe era numărul mic al speculaţiilor de pe segmentul derivatelor pe mărfuri, mai cu exact preţul aurului şi al petrolului. Ca urmare, la ora 16.30, numărul total al contractelor era de numai 255 iar valoarea echivalentă acestora se situa la 3,5 milioane de lei. Jucătorii sperau într-o evoluţie ceva mai convingătoare în partea a doua a zilei, în funcţie de noutăţile din piaţa americană.

La nivelul produselor, diferenţele între primele două erau reduse, de câteva zeci de contracte. Cel mai lichid produs era perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 115 pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea 0,29% faţă de dolar şi era cotată la 1,32530 USD. Pentru decembrie, numărul contractelor era de numai 11. Cotaţia monedei comune se deprecia cu 0,22%, la 1,32410 USD. Se mai tranzacţiona, dar tot la un nivel modest de interes, şi cursul euro/yen. Moneda unică europeană se deprecia destul de puternic în raport cu moneda japoneză, pierzând 0,68%, la 130,6 yeni.

Pentru DEDJIA_RON lichiditatea era foarte redusă comparativ cu nivelul obişnuit, observându-se numai 86 contracte pe scadenţa septembrie. La ora 16.30, cotaţia de la Sibex a indicelui scădea cu 16 puncte 15.568 de puncte. Şi pe piaţa americană preţurile futures ale indicilor reprezentativi au înregistrat variaţii modeste, care sugerau totuşi că preţurile vor rămâne în apropierea maximelor istorice, înaintea unui raport ce ar putea sugera că, în industrie, sectorul serviciilor a crescut luna trecută cu un ritm mai accentuat.

În zona derivatelor pe mărfuri, după jumătate de şedinţă, aurul aproape lipsea din preocupările jucătorilor. Nici derivatul pe petrol nu avea o situaţie mult mai bună, cu 10 contracte pe scadenţa septembrie. Barilul era estimat la 105,98 USD, în minus cu 0,62%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb