SIBEX Interesul speculativ ridicat, pe fondul creşterii euro şi a Dow Jones

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2012

La Sibex, creşterile s-au impus ca direcţie dominantă în ultima şedinţă a săptămânii trecute. Ele s-au putut observa pe segmentul indici prin Dow Jones, pe cel valutar prin evoluţia euro faţă de cele mai importante valute şi pe cel al mărfurilor prin evoluţia aurului. Excepţii de la creştere s-au consemnat în sectorul derivate pe acţiuni autohtone. Lichiditatea pieţei s-a menţinut la un nivel relativ bun, cu 5262 de contracte. Totuşi, în comparaţie cu zilele anterioare volumul a scăzut, iar faţă de prima zi a săptămânii, aproape s-a înjumătăţit. Valoarea tranzacţiilor de vineri a fost de 63,5 milioane lei. Raportat la toată perioada 23-27 iulie, numărul contractelor încheiate la Sibex s-a ridicat la peste 35.800, valoarea lor fiind 428,77 milioane de lei, înregistrându-se cea mai bună evoluţie săptămânală din ultimele două luni. Aceasta a venit pe fondul influenţelor externe şi volatilităţii crescute care a determinat un interes speculativ ridicat, în contextul cursei de recuperare a euro şi Dow Jones.

Speculaţiile cu preţul indicelui Dow Jones au fost intense de-a lungul întregii săptămâni, contribuind în cea mai mare măsură la creşterea volumului total. Prin urmare, cu 23.500 de contracte încheiate pe scadenţa septembrie, DEDJIA_RON a fost cel mai tranzacţionat produs al săptămânii, având o pondere de 65,7% din totalul transferurilor. Vineri, numărul contractelor pe indicele american a fost de 3880 iar cotaţia sa a cres-cut cu 185 de puncte şi a închis la 13.012 puncte. Revenirea indicelui peste pragul de 13.000 de puncte a fost posibilă datorită avansului de 239 puncte cu care a încheiat săptămâna. Evoluţia a fost susţinută de piaţa americană, unde acţiunile au crescut pe fondul rezultatelor mai bune decât aşteptările ale unor companii respectiv datorită optimismului că factorii de decizie din UE vor reuşi să stopeze criza datoriilor din regiune.

Perechea euro/dolar a fost următoarea în preferinţele jucătorilor, cu 6653 de contracte încheiate în cinci şedinţe. Dintre acestea, 541 au fost realizate vineri când moneda comună a crescut cu 0,15%. Euro a închis săptămâna cu un avans de 1,17% faţă de dolar, la 1,2291 USD. Şi pe scadenţa decembrie euro a recuperat faţă de dolar, câştigând 1,16% în cinci sesiuni şi ajungând la 1,2329 USD. Numărul contractelor pe întreaga săptămână a fost de circa 700. Pe plan extern, moneda comună a înregis-trat cel mai mare câştig săptămânal faţă de dolar din februarie încoace, după ce oficiali ai BCE şi lideri politici au pledat pentru susţinerea monedei comune. Dolarul s-a depreciat faţă de majoritatea valutelor importante după ce un raport guvernamental american a indicat încetinirea creşterii economiei americane în trimestrul doi al anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb