SIBEX Investitorii de pretutindeni, din nou cu ochii pe Grecia

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai 2015

După ce în prima şedinţă a lunii mai, volumul s-a apropiat de nivelul de 100 de contracte, prima jumătate din sesiunea de marţi a adus 61 de contracte cu o valoare de 729.122 lei, semnalând o posibilă creştere a lichidităţii. Astfel, "cursa" pentru un rezultat mai bun ca de obicei era încă deschisă, speranţele fiind legate de evoluţia din partea secundă a zilei. Totalul menţionat s-a conturat după tranzacţionarea a doar trei produse: derivatul pe indicele Dow Jones, derivatul pe perechea euro/dolar şi derivatul pe petrol.

Perechea euro/dolar continua să fie cea mai solicitată, simbolul EUSSR 15F (scadenţa iunie) totalizând 36 de contracte. Cotaţia monedei unice valora 1,1165 dolari, depreciindu-se cu 0,47% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei, cifrat la 1,1218 USD. Comparativ cu închiderea de luni, euro se aprecia însă cu 0,25%, moneda unică dovedind că are încă resurse de creştere faţă de rivalul său de peste ocean. "Evoluţia monedei unice va fi influenţată pe termen scurt de situaţia Greciei, unde factorii de răspundere au accelerat marţi contactele diplomatice cu partenerii din zona euro, în încercarea de a evita o criză financiară cu potenţial de catastrofă în această lună, când trebuie să facă o importantă rambursare către FMI, în condiţiile în care rezervele de bani lichizi aproape au secat. Acest fapt determină investitorii de pe pieţele lumii să stea din nou cu ochii pe Grecia", a explicat un broker. De altfel, oficiali greci s-au deplasat la Frankfurt, Bruxelles şi Paris ca să pledeze pentru o relaxare a condiţiilor financiare în ceea ce priveşte Atena, după ce premierul de stânga Alexis Tsipras a discutat telefonic în acest sens cu cancelarul german Angela Merkel.

Pentru simbolul DEDJIA 15F, care urmăreşte evoluţia preţului futures al indicelui american Dow Jones pe scadenţa iunie, se înregistrau 15 contracte. Acesta era cotat la 17.949 de puncte, în scădere cu 168 de puncte faţă de "start of day price", calculat de ATHEXClear 18.147 de puncte. Raportat la închiderea de luni, cotaţia futures de la Sibiu a indicelui se deprecia cu 71 de puncte. Şi pe piaţa americană indicii reprezentativi se depreciau, după ce Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat că deficitul comercial a ajuns, în martie, la cel mai mare nivel din şase ani şi jumătate.

Pe segmentul derivate pe mărfuri se specula pe simbolul OILSC 15F iar barilul era estimat la 60,52 de dolari, în urcare cu 1,32 dolari faţă de (1)"start of day price" (59,20 USD). Numărul contractelor era de 10.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb