La jumătatea şedinţei de joi, lichiditatea de pe piaţa Sibex era una în scădere comparativ cu ziua precedentă când s-a înregistrat cel mai bun volum de până acum din noiembrie. La ora 17.30 se înregistrau circa 700 de contracte iar valoarea tranzacţiilor se situa la puţin peste 9 milioane de lei. Direcţia preţurilor nu era una unitară, scăderile şi creşterile amestecându-se în funcţie de activ. Şi amplitudinea fluctuaţiilor era una mult mai mică, astfel că activitatea redusă a speculatorilor se justifica din plin.
După jumătate de şedinţă, cel mai tranzacţionat produs derivat era cel pe indicele Dow Jones. Jucătorii au încheiat în peste şapte ore numai 426 de contracte pe scadenţa decembrie. După ce s-a prăbuşit ieri (n.r. - miercuri) cu 326 de puncte, cauzând pierderi mari cumpărătorilor, cotaţia futures a indicelui american a evoluat mixt în penultima şedinţă a săptămânii de la Sibex. La ora 17.30 aceasta scădea cu doar 3 de puncte, la 12.865 puncte. Pe piaţa futures americană indicele a crescut uşor pe fondul reducerii cererilor de şomaj. Creşteri s-au consemnat şi la deschiderea de pe Wall-Street dar apoi preţul Dow Jones a intrat în teritoriu negativ, efectele celei mai mari deprecieri din an, înregistrată miercuri, resimţindu-se încă.
Pe piaţa derivatelor pe mărfuri, derivatul pe preţul aurului, cu mărimea de 10 uncii se poziţiona pe locul secund cu 131 de contracte pe scadenţa decembrie. Uncia creştea cu numai 2,1 USD şi era cotată la 1718,2 dolari. Se mai observau şi 31 de contracte SIBGOLD decembrie, derivat cu mărime de o uncie. Preţul acestuia scădea însă cu 4,9 dolari la 1714,4 USD. Tot pe segmentul mărfuri se tranzacţiona şi preţul petrolului. Numărul contractelor pe scadenţa decembrie era de 48 iar cotaţia aurului negru valora 85,02 dolari, preţ în creştere cu 0,82 USD.
Pentru perechea euro/dolar numărul de contracte realizate pe scadenţa decembrie, conform datelor de la ora 17.30 era de 64. Cotaţia euro pierdea teren faţă de moneda americană, coborând cu 0,20% la o valoare de 1,2750 USD. Pe pieţele valutare externe, euro s-a depreciat în raport cu dolarul, atingând minimul din ultimele două luni după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că se aşteaptă ca nivelul de creştere economică să fie unul slab. De asemenea, dobânzile de referinţă au fost menţinute la minimul istoric.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.