SIBEX Lichiditatea a scăzut îngrijorător, la finalul săptămînii trecute

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 mai 2015

La Sibex, săptămâna trecută a debutat cu un volum destul de generos, de 111 contracte, care a dat speranţe că nivelul de implicare din partea participanţilor la piaţă va creşte. Dar, conform mereu actualului proverb "socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg", evoluţia din zilele următoare a fost una mult sub aşteptări. Astfel, în şedinţa de marţi 19.05, au fost încheiate 54 de contracte futures, pentru ca miercuri 20.05 volumul să coboare la 27 de contracte. Joi 21.05 s-au înregistrat 31 de contracte, iar în ultima şedinţă (n.r. - vineri 22.05) s-a consemnat minimul săptămânii, cu doar 8 contracte. Valoarea tranzacţiilor de vineri a fost de numai 131.647 lei. De altfel, sesiunea în discuţie a fost cea mai slabă dinultima perioadă de o lună şi trei săptămâni. Per total, în cea de-a treia săptămână din mai, lichiditatea a fost una slabă, în scădere, comparativ cu cea de-a doua săptămână a lunii, înregistrându-se doar 231 de contracte."Şedinţa de vineri a fost probabil un preambul a ceea ce se va întâmpla luni la bursa derivatelor (n.r - azi), când piaţa americană va fi închisă, datorită sărbătorii de < Memorial Day", iar participanţii nu se vor putea raporta la cotaţiile de peste ocean", a anticipat un broker.

Revenind la sesiunea de vineri, s-au tranzacţionat doar două produse: derivatul pe indicele Dow Jones şi derivatul pe cursul euro/dolar.

Simbolul DEDJIA 15F, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american Dow Jones pe scadenţa iunie de anul curent, a totalizat 6 contracte. Cotaţia de la Sibiu a indicelui american a închis la 18.260 puncte, în scădere cu 55 de puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear la 18.315 puncte. Faţă de închiderea de joi 21.05, cotaţia futures a indicelui a pierdut 20 de puncte.

Pentru simbolul EUUSR 15F au fost înregistrate doar 2 contracte, iar moneda unică a fost cotată la 1,1035 dolari, cu aproape un procent mai puţin în raport cu "start of day price" (1), cifrat la 1,1143 USD.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb