SIBEX Lichiditatea derivatelor a crescut uşor în luna martie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 aprilie 2014

La Sibex, prima şedinţă a săptămânii a adus o tendinţă predominant pozitivă, majoritatea cotaţiilor aflându-se pe "verde" după jumătate de şedinţă. Lichiditatea era însă mai degrabă modestă, cu aproape 600 de contracte încheiate până la ora 16.45. Valoarea tranzacţiilor se situa la 8,32 de milioane de lei. Sesiunea de luni a fost totodată ultima în luna martie, pentru care volumul era de aproape 35.000 de contracte(-), în creştere uşoară în raport cu luna februarie, dar mult sub nivelul din ianuarie. Comparativ cu luna martie 2013 lichiditatea pieţei este însă una mai bună, cu o creştere de peste 10%.

Între primele două clasate în topul atractivităţii, diferenţele erau destul de mari după jumătate din programul zilei. Conform datelor de la ora 17.00, derivatul pe Dow Jones reuşise să pună un avans de aproape 200 de contracte faţă de locul secund, prin cele 384 de contracte atrase pe scadenţa iunie. Astfel, se contura o nouă şedinţă cu DEDJIA_RON lider. Cotaţia Dow Jones estimată de participanţii de pe piaţa sibiană a urmărit futures-ul din SUA, corelându-se cu direcţia indicată de acesta, în contextul în care investitorii aşteptau nerăbdători discursul Preşedintelui FED, Janet Yellen. Direcţia "verde" s-a observat şi în primele minute ale şedinţei de la NYSE, unde S&P 500 părea să se îndrepte spre al cincilea trimestru consecutiv pe creştere. La Sibex, DEDJIA_RON creştea cu 115 puncte, valorând 16.357.

Pe segmentul derivatelor care au ca activ suport cursuri de schimb, puţinele speculaţii s-au concentrat pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 86 pe scadenţa iunie şi 33 pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,20% pentru scadenţa din vară, la 1,37790 USD. Pentru toamna acestui an era estimat un curs de 1,37850 dolari pentru un euro, după o creştere de 0,19%.

Euro se aprecia şi faţă de yenul japonez, valorând conform estimărilor din piaţă 142,35 yeni, curs în urcare cu 0,71%.

Dintre derivatele pe acţiuni nu se remarca în mod special niciun produs, lichiditatea fiind foarte redusă pe acest segment de piaţă.

Notă: Comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

(-) La acest total urmează să se adauge şi contractele realizate după ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb