SIBEX Lichiditatea derivatelor, în scădere cu peste 80% faţă de semestrul I din 2012

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 iulie 2013

La Sibex, şedinţa de vineri 28 iunie s-a încheiat cu un volum bun, cifrat la 3175 de contracte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 34,25 milioane de lei. Cotaţiile au evoluat mixt, observându-se scăderi pentru euro faţă de dolar şi pentru Dow Jones, respectiv aprecieri bune pentru aur. Sesiunea a fost totodată ultima din iunie, cea de-a şasea lună a anului încheindu-se cu un total de circa 49.200 de contracte. La acestea se mai adaugă şi închiderile de la scadenţa iunie, astfel că volumul a fost de 51.600 de contracte. Este cel mai ridicat volum lunar înregistrat de la debutul anului curent, cu o creştere de 66% faţă de luna mai şi de aproape 34% faţă de aprilie, lună care deţinea precedentul maxim. Evoluţia din trimestrul doi de pe piaţa derivatelor de la Sibiu a fost una mai bună comparativ cu primul trimestru, lichiditatea fiind în urcare cu 44% (circa 121.000 de contracte faţă de 84.000). Chiar şi în aceste condiţii, lichiditatea din semestrul I a fost însă una mult inferioară în raport cu nivelul din primul semestru al anului trecut, reprezentând doar 17-18% din aceasta. Practic, este o scădere de peste 80% a volumului! "Pentru Sibex este foarte greu să revină la volumele de ordinul milioanelor de contracte pe an, în condiţiile decredibilizării operatorului din trecutul apropiat. Aria de selecţie a speculatorilor e redusă, produse noi atractive întârzie să apară. Există un potenţial de interes speculativ susţinut de câteva produse atractive, dar avansul este totuşi prea lent şi este foarte greu să te menţii, ca să nu mai vorbim să te impui pe piaţă, ca bursă, în astfel de condiţii", a explicat un analist financiar.

Şi în ultima şedinţă a lunii iunie tot derivatul pe indicele Dow Jones a fost cel mai tranzacţionat, cu 1921 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia DEDJIA_RON a scăzut cu 91 de puncte, la 14.850 de puncte.

Pe locul secund s-a situat, vineri, derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD august. Numărul contractelor a fost de 859, interesul jucătorilor revenind la cote bune, pe fondul creşterii de 33,2 USD, la un nivel de 1232,8 dolari/uncie.

Tot în ultima şedinţă a lunii s-a mai remarcat şi perechea euro/dolar cu 179 de contracte realizate pe scadenţa septembrie. Moneda unică s-a depreciat cu 0,25%, ajungând la 1,3016 dolari pentru un euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb