SIBEX Lichiditatea derivatelor, la cote de avarie

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 august 2012

La debutul săptămânii, speculatorii au stat în expectativă, volumul fiind unul redus. Una din cauzele situaţiei menţionate a fost absenţa cotaţiilor de tip market-maker furnizate de către SSIF WBS pentru contractele DEDJIA_RON, EUR/- USD_ RON, SIBGOLD, EUR/CHF _RON, GBP-/-USD_-RON, EUR/ JPY_RON, PHX. Aceasta se datora, conform unui comunicat de pe site-ul Sibex "unor disfuncţionalităţi tehnice" ale intermediarului. În aceste condiţii, după jumătate de şedinţă numărul contractelor era de numai 700 iar valoarea lor 6 milioane lei, lichiditatea fiind la cote de avarie.

În contextul dat, la ora 16.45, cel mai lichid produs era perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei. Numărul contractelor încheiate era de 273 pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea doar 0,04% faţă de dolar şi era cotată la 1,23600 USD după ce, mai devreme, deprecierea fusese şi mai severă. Pe pieţele valutare externe, moneda comună s-a depreciat faţă de dolar după ce Ministrul de Finanţe al Italiei, Mario Monti, a declarat că opiniile divergente privind criza datoriilor din Europa ameninţă viitorul continentului, ca urmare a faptului că Germania şi-a manifestat opoziţia faţă de achiziţii de obligaţiuni. Tot pe segmentul valutar se mai remarca şi perechea euro/leu. Speculatorii au tranzacţionat, până la ora 16.00 pe trei scadenţe: septembrie şi decembrie 2012 respectiv martie 2013. Pentru scadenţa de luna viitoare euro se deprecia cu 1,07% faţă de leu şi era cotat la 4,5950 lei. Numărul contractelor era de 184. Pentru decembrie 2012 direcţia era tot una descendentă, euro pierzând 0,97% şi valorând 4,62 lei. În mod asemănător, în raport cu orizontul îndepărtat, martie 2013, euro valora 4,6301 lei, în scădere cu 1,07%. Dacă vinerea trecută s-a pariat pe scumpirea euro, de această dată speculatorii sibieni au anticipat corect scăderea cursului, confirmată de oficialul BNR, care a scăzut luni cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nivel record. Această scădere a fost pusă pe seama intervenţiei indirecte a băncii centrale. Mai mult, moneda naţională s-a apreciat puternic în prima parte a sesiunii interbancare.

Pentru DEDJIA_RON lichiditatea era foarte redusă, cu numai 68 de contracte pe scadenţa septembrie. La ora 16.45 cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 65 puncte la 13.095 puncte. Septembrie a atras 40 de contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 a crescut cu 1,55% şi a închis la 1,2999 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb