La Sibex, cele cinci şedinţe ale intervalului 10-14 iunie au indicat scăderea interesului jucătorilor pentru speculaţiile futures comparativ cu prima săptămână din iunie. Media zilnică a numărului de contracte a fost de puţin peste 1800, în scădere cu circa 40% faţă de perioada 3-7 iunie. Numărul total al contractelor încheiate în cinci şedinţe a coborât sub pragul de 10.000, oprindu-se la 9163. Şedinţa de vineri a contribuit la acest total cu1645 contracte. Valoarea lor s-a cifrat la 23,67 milioane lei.
Ca în numeroase alte dăţi, lichiditatea a fost cât de cât salvată de speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones. Acestea au generat cea mai mare parte din lichiditatea pieţei, atât vineri cât şi în întreaga săptămână. În ultima şedinţă, DEDJIA_RON s-a remarcat cu peste 1300 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Cotaţia indicelui s-a depreciat puternic, cu 115 puncte, dar a închis totuşi peste pragul de 15.000 puncte. Şi pentru septembrie evoluţia a fost una negativă, indicele depreciindu-se cu 56 de puncte, la 15.030 puncte, pe un volum de 78 de contracte. "Privind piaţa Sibex trebuie remarcat un lucru: lichiditatea este ţinută în viaţă de produse lansate în anii trecuţi, cum sunt DEDJIA_RON, perechea EUR/USD sau derivatele pe aur. Spre exemplu, derivatul pe Dow Jones a fost lansat în ianuarie 2010, sub un alt management. Să te bazezi doar pe asta este prea puţin pentru o bursă, fie ea chiar una mică şi, din păcate, încă nu se văd măsuri de redresare", a declarat un analist economic.
Perechea euro/dolar a atras vineri doar 95 de contracte pe scadenţa septembrie, speculatorii mizând pe scăderea monedei unice cu 0,22% faţă de dolar, până la 1,335 USD. Numărul contractelor euro/yen a fost şi mai scăzut: doar 10 pe aceeaşi scadenţă septembrie. Euro s-a depreciat cu 1,14% şi a închis la 125,7 yeni.
În sectorul futures pe mărfuri s-au tranzacţionat derivatele care urmăresc preţul petrolului. Simbolul DEOIL_LSC a atras 128 de contracte pe scadenţa iulie pentru care barilul a închis la 97,8 USD, după o creştere de 1,21%. Pentru derivatele pe aur interesul a fost foarte redus.