SIBEX Media zilnică a contractelor rămâne scăzută pe piaţa derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 iunie 2015

Prima săptămână din iunie, de pe piaţa Sibex, a fost una "scurtă", cu doar 4 şedinţe de tranzacţionare, datorită sărbătorii de Rusalii, care a ţinut bursele închise luni, 1 iunie. Astfel, perioada 2-5 iunie a adus un volum de 304 contracte futures, media zilnică menţinându-se sub 100 de contracte (n.a. -76 contracte). De altfel, cea de-a şasea lună din an a început cu stângul încă de marţi, 2 iunie, când s-au consemnat doar 39 de contracte. Apoi, şedinţa de miercuri, 3 iunie, a dat speranţe cu privire la o posibilă creştere a lichidităţii, prin cele 145 de contracte realizate, cel mai bun rezultat din o lună şi jumătate de pe piaţa derivatelor. Aşteptările au fost însă spulberate în sesiunile următoare, când volumul s-a diminuat la 80 de contracte joi, 4 iunie, şi la doar 40 de contacte, cu o valoare de 547.529 lei, în şedinţa de vineri 5 iulie.

La închiderea ultimei sesiuni de tranzacţionare a săptămânii, simbolul DEDJIA 15F, care urmăreşte cotaţia futures a indicelui american Dow Jones pe scadenţa iunie, totaliza 16 contracte, fiind cel mai tranzacţionat produs al zilei. Pentru scadenţa septembrie, identificată prin simbolul DEDJIA 15I, s-au înregistrat 6 contracte. Pe ambele termene, cotaţiile s-au conturat pe fondul unei direcţii negative în raport cu preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (1). Astfel, DEDJIA 15F a închis la 17.884 de puncte, în minus cu 37 de puncte, iar DEDJIA 15F la 17.765 de puncte, după o scădere de 246 de puncte.

Pentru perechea euro/dolar au fost încheiate 10 contracte pe scadenţa iunie după ce a înregistrat creşteri miercuri şi joi, euro s-a depreciat faţă de dolar în şedinţa de vineri, fiind cotat la 1,1123 USD, cu 1,10% mai puţin faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Pe segmentul derivate pe mărfuri s-au consemnat 7 contracte pe derivatul care urmăreşte preţul petrolului pe scadenţa iulie. Evoluţia cotaţiei futures a barilului a fost una neconcludentă în raport cu "start of day price", închiderea găsind-o la 58,06 USD.

Statistica a mai înregistrat şi un contract pe derivatul pe aur, scadenţa iunie, uncia fiind estimată la 1177 dolari.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb