SIBEX Media zilnică de contracte a crescut la peste 3000, pe fondul deprecierii Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 ianuarie 2014

Săptămâna trecută a început cum nu se putea mai rău pentru bursa sibiană, cu un record negativ de lichiditate pentru începutul de an: doar 583 de contracte în sesiunea de luni 20 ianuarie, în contextul în care piaţa americană a fost închisă. Ţinând cont de acest fapt, puţini s-ar fi aşteptat la evoluţia din şedinţele următoare, care au dus, în cele din urmă, la o săptămână nesperat de bună. Semnele revenirii au fost date încă de marţi 21.01, când volumul a urcat la 4107 de contracte, stabilizându-se media zilnică. Apoi, miercuri, evoluţia a fost una în tiparul pieţei, cu 1681 de contracte, pentru ca joi volumul să ajungă foarte aproape de pragul de 5000 de contracte (4949), cel mai bun nivel de la începutul anului până acum. Şi vineri nivelul de implicare a rămas ridicat, speculatorii realizând 3840 de contracte. Ca urmare, raportat la întreaga săptămână, numărul contractelor a ajuns la 15.160, media zilnică depăşind 3000 de contracte.

Factorul determinant care a animat piaţa a fost evoluţia negativă a cotaţiei futures a indicelui Dow Jones, care s-a depreciat în ultimele patru şedinţe cu 570 de puncte. De altfel, DEDJIA_RON are meritul de a ţine în viaţă bursa sibiană, de această dată înregistrând o cotă de piaţă de peste 76% din volumul total al săptămânii.

În şedinţa de vineri, derivatul pe indicele american a fost preferat pentru 2842 de contracte şi a înregistrat o scădere agresivă, prăbuşindu-se cu 313 puncte, la 15.830 de puncte. Preţul a evoluat sub influenţa din SUA, unde indicii reprezentativi au înregistrat cea mai rea săptămână din 2012 încoace, după ce evoluţiile de pe pieţele valutare au amplificat îngrijorarea că pieţele globale vor deveni mult mai volatile.

Pe locul secund s-a situat produsul futures pe paritatea euro/dolar cu 487 de contracte pe scadenţa martie. Cotaţia monedei unice a scăzut cu numai 0,01% până la 1,36780 USD.

Speculaţiile cu aur au înregistrat şi ele o creştere la capitolul volum, simbolul SIBGOLD februarie remarcându-se cu 283 de contracte. Cotaţia metalului preţios a închis la 1268,6 USD, după o creştere de 6,5 dolari.

Scăderi destul de consistente s-au mai consemnat şi pentru derivatele pe acţiuni autohtone, dar reacţia jucătorilor a lipsit, numărul contractelor pe aceste produse fiind mic.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb