SIBEX Miza pe "roşu", sub semnul crizei europene

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2012

Pe fondul unor scăderi puternice, vânzătorii au făcut jocurile în prima jumătate din şedinţa de la debutul săptămânii de pe piaţa Sibex. În contextul dat, ritmul speculaţiilor a fost foarte bun, cu peste 6500 de contracte încheiate până la ora 17.15. Elementele care au determinat această evoluţie au fost direct legate de evoluţiile de pe pieţele externe. În Europa, acţiunile s-au depreciat continuând pe direcţia de la finalul săptămâni trecute iar în SUA piaţa futures a scăzut puternic, anticipând o evoluţie negativă pe Wall-Street. Pesimismul de pe pieţele bursiere se datora creşterii temerilor că Grecia nu-şi va putea onora angajamentele şi va intra în faliment precum şi îngrijorării că alte regiuni din Spania vor urma Valenciei şi vor declanşa proceduri de salvare de la colapsul financiar. De asemenea, oficiali chinezi au semnalat o scădere a creşterii economice. Sub semnele crizei evidente, speculatorii au pus mizele pe "roşu".

Dintre activele disponibile, derivatele pe Dow Jones erau cele mai căutate. Numărul contractelor DEDJIA_RON septembrie încheiate până la ora 17.15 era de circa 3500. Cotaţia indicelui scădea agresiv, cu 236 puncte, la 12.537 puncte. "Piaţa americană dictează trendul pe plan global şi Sibex nu putea face excepţie, cu atât mai mult cu cât este vorba de cotaţia Dow Jones. Prin urmare, scăderile de acolo (n.r. -SUA) s-au reflectat puternic şi la Sibiu, pentru speculatori fiind suficientă o simplă privire peste ocean pentru a vedea că lucrurile nu merg bine în economia globală, pariurile pe scădere fiind singura oportunitate de câştig. Cei care s-au încăpăţânat să mizeze pe revenire nu pot, în situaţia de faţă, decât să-şi limiteze pierderile prin alte strategii", a explicat un broker.

Şi pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, interesul speculativ era foarte ridicat. Numărul contractelor încheiate era de aproape 2000 pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea 0,53% faţă de dolar şi era cotată la 1,21040 USD. Pe pieţele valutare externe, moneda comună s-a tranzacţionat sub minimul din ultimii doi ani, scăzând sub 1,21 USD, moneda unică fiind afectată de temerile că liderii europeni nu vor putea să ţină sub control criza datoriilor. Moneda comună a scăzut sub nivelul său mediu calculat de la lansare faţă de dolar şi la cel mai redus nivel din 11 ani faţă de yen. La Sibex, numărul contractelor euro/yen era de peste 200, iar cotaţia unei monede comune valora 94,58 yeni, după o scădere de 1,04%. Moneda folosită de 17 ţări ale UE scădea la Sibiu şi faţă de francul elveţian, fiind estimată la 1,2007 CHF, tot pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 250.

Estimări pesimiste s-au consemnat şi pentru aur, cotaţia SIBGOLD_RON august fiind estimată la 1568,8 dolari/uncie, în minus cu 16,2 USD.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni cotaţia DESIF5 septembrie a scăzut cu 2,81%, la 1,1833 lei, participanţii încheind 214 contracte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb