SIBEX Mizele au fost puse pe creşterea Dow Jones şi scăderea euro

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 iulie 2012

În cea de a doua şedinţă a săptămânii de pe piaţa Sibex, numărul contractelor nu a crescut semnificativ. La ora 17.00 totalul acestora era de circa 2300 iar valoarea lor se situa la 25 milioane lei. După jumătate de şedinţă, "pariurile" indicau creşterea Dow Jones şi a aurului în vreme ce moneda unică europeană pierdea din nou teren faţă de concurenţii săi principali. Tot pe plus se specula şi pe derivatele SIF5.

Cu peste 1200 de contracte realizate pe scadenţa septembrie, simbolul DEDJIA_RON îşi menţinea statutul de produs "vedetă" al futures-ului sibian. După mai bine de şapte ore de tranzacţionare cotaţia sa creştea cu 41 de puncte, la 12.727 puncte. Derivatul pe Dow Jones se tranzacţiona şi pentru scadenţa de la finalul anului. Lichiditatea era mică, de numai 4 contracte iar cotaţia creştea cu 88 puncte, la 12.674 puncte.

Pe creştere a continuat să evolueze şi cotaţia futures a acţiunii SIF5, care s-a bucurat pentru a doua zi la rând de "priză" la public. Simbolul DESIF5 septembrie a atras 250 de contracte iar preţul unui titlu a urcat cu 2,5%, închizând la 1,23 lei. Pentru decembrie, participanţii au încheiat 32 contracte DESIF5 iar cotaţia unei acţiuni a închis la 1,24 lei, în urcare cu 2,47%. "Creşterea interesului din ultimele două şedinţe a venit după ce acţiunile SIF-urilor au crescut pe piaţa spot, pe fondul speculaţiilor că, după modelul SIF4, şi celelalte SIF-uri ar putea avea parte de schimbări în conducere", a explicat un broker. Creşteri s-au consemnat şi pe DEFPR şi DESIF4.

Pe segmentul mărfurilor aurul se afla şi el pe creştere pe scadenţa august. În acest context, au fost încheiate 110 de contracte SIBGOLD_RON. Cotaţia câştiga 7,9 USD şi valora 1598,9 dolari/uncie. Pentru SIBGOLD creşterea era de 9,2 dolari iar cotaţia se situa la 1598 dolari/uncie. Numărul contractelor era de 21.

În sectorul derivatelor pe cursurile de schimb, perechea euro/dolar se remarca prin 320 contracte pe scadenţa septembrie. Pe termen scurt euro se devaloriza faţă de dolar, pierzând 0,34%, până la 1,22840 USD. Moneda comună europeană se deprecia şi faţă de yen. Pentru septembrie ea pierdea 0,57%, şi valora 97,44 yeni. Numărul contractelor era de 49. Pe pieţele externe, euro s-a depreciat în raport cu majoritatea valutelor de referinţă, în ciuda înţelegerii liderilor europeni privind ajutorarea băncilor spaniole, considerată insuficienta pentru a risipi cu adevărat ameninţarea crizei datoriilor.

S-au mai evidenţiat şi 200 de contracte pe perechea liră sterlină/dolar, moneda britanică avansând cu 0,07% la 1,5531 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00. Cu excepţia contractelor futures pe acţiuni, pe piaţa futures a Sibex se tranzacţionează până la ora 23.15.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. oare in UE FUNCTIONEAZA PRINCIPIUL SEPARARII PUTERILOR?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb