SIBEX Numărul contractelor futures s-a diminuat cu aproape 40%, săptămâna trecută

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 aprilie 2016

Ultima şedinţă a săptămânii trecute nu s-a evidenţiat la capitolul lichiditate pe piaţa futures de la Sibiu, fiind una în nota predecesoarelor sale, cu o "normă" modestă de câteva zeci de contracte. Mai exact, la închiderea sesiunii, s-au consemnat 31 de contracte cu o valoare care a depăşit uşor un milion de lei.

Cel mai cerut simbol în sesiunea de vineri a fost DEDJIA 16F (n.r. - scadenţa iunie), participanţii realizând 20 de contracte. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american a închis la 17.799 de puncte, cu 191 de puncte sub "start of day price"(1) şi cu 43 sub nivelul de la închiderea de joi. Pentru scadenţa septembrie s-a înregistrat un singur contract DEDJIA 16I. Cotaţia simbolului menţionat a închis la 17.726 de puncte, cu 355 de puncte în minus faţă de "start of day price" şi cu 13 faţă de nivelul de la închiderea din sesiunea anterioară.

Şedinţa de vineri a readus în scenă după două zile în care a fost ignorat de participanţi, şi derivatul GOLD 16D, simbol care urmăreşte evoluţia aurului pe scadenţa din această lună. Metalul nobil a fost cotat la 1233,6 dolari/uncie după o scădere de 7,6 USD faţă de "start of day price".

În cele cinci şedinţe ale perioadei 11-15 aprilie, s-au înregistrat 181 de contracte, cu aproape 40% mai puţin comparativ cu prima săptămână din aprilie.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb