SIBEX Numărul contractelor futures s-a redus cu 42% în ultima săptămână

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 septembrie 2013

Şedinţa de vineri 6.09 s-a încheiat cu un volum de 2305 contracte, cel mai bun din întreaga săptămână. Valoarea tranzacţiilor a fost de 32,43 milioane de lei. După un început ceva mai greu de lună, prima săptămână din septembrie s-a încheiat cu o lichiditate care a îmbunătăţit totalul săptămânii. Cu toate acestea, în cele cinci sesiuni din perioada 2-6.09 sau fost realizate doar 8400 de contracte, volum în scădere cu peste 42% faţă de ultima săptămână din august. La numărul total de contracte se mai adaugă circa 600, rezultate în urma închiderilor de la scadenţa septembrie pe contractele valutare. Data de 6 septembrie a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures EUR/USD_RON, EUR /CHF_RON, EUR/GBP_RON, EUR/JPY_RON, GBP/USD_RON, USD/CHF_RON, USD/JPY_ RON pe termenul menţionat. Închiderea poziţiilor rămase deschise a fost efectuată de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de sâmbătă.

Derivatul pe indicele Dow Jones a fost din nou cel mai tranzacţionat produs de la Sibex, cu 1638 de contracte pe scadenţa septembrie. Cotaţia DEDJIA_RON a scăzut cu 10 puncte, la 14.910 puncte.

Pe locul secund s-a situat derivatul pe perechea euro/dolar. În ultima şedinţă s-au remarcat 305 contracte realizate pe scadenţa septembrie şi 60 pe decembrie. Moneda unică s-a apreciat cu 0,42% pentru scadenţa septembrie şi a închis la 1,3185 dolari. Poziţiile rămase deschise sunt închise la preţul de cotare a contractului futures EUR/USD pentru aceeaşi scadenţă publicat de Chicago Mercantile Exchange în ziua scadenţei. Pentru decembrie, euro s-a apreciat cu 0,42% şi a închis la o cotaţie de 1,3185 USD. De pe segmentul valutar s-au mai remarcat şi cele 104 contracte încheiate pe perechea euro/yen japonez, cu scadenţa septembrie. Ultima tranzacţie a fost efectuată la un preţ de 130,7 yeni pentru o monedă unică, în scădere cu 0,47%. Jucătorii au preferat să-şi lichideze plasamentele pe acest derivat înainte de scadenţă, doar două poziţii rămânând deschise. Acestea sunt închise de CRC la preţul de cotare a contractului futures EUR/JPY pentru aceeaşi scadenţă, publicat de Chicago Mercantile Exchange în ziua scadenţei.

Pe segmentul mărfurilor, contractele pe aur au fost slab tranzacţionate. De ceva mai multă atenţie au avut parte derivatele pe preţul petrolului. S-au observat 75 de contracte DEOIL_LSC, cotaţia unui baril fiind stabilită la 110,3 dolari, după o creştere de 1,79%

Mişcări timide s-au consemnat şi pe segmentul spot prin rularea a 8000 de acţiuni SBX. Cotaţia unui titlu a pierdut 1,67% şi a închis la 0,59 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Mortua Est.Vorba francezului Gheothe.In napoletana din Sorento:)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb