SIBEX Pariurile pe evoluţia Dow Jones au predominat la finalul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2012

La Sibex, sesiunea de la finalul săptămânii trecute a fost ultima zi de tranzacţionare pentru contractele futures EUR/RON, USD/RON, DEDJIA_RON, DEDJIA_USD, DEBRD, DEBRK, DEBVB, DEEBS, DEFPR, DERRC, DESBX, DESIF1, DESIF2, DESIF3, DESIF4, DESIF5, DESNP, DETLV, DETGN scaden-ţa septembrie 2012. Tranzacţiile cu derivatele pe acţiuni de pe scadenţa martie s-au putut efectua până la ora 16.00, cele cu derivatele pe Dow Jones până la ora 16.25 iar cele cu euro/leu şi euro/dolar până la 12.45. Închiderea poziţiilor rămase des-chise a fost efectuată de către Casa Română de Compensaţie în cursul zilei de sâmbătă, 22 septembrie, preturile fiind postate pe situl operatorului de piaţă. Din închiderea poziţiilor au rezultat circa 2200 de contracte, care se adaugă celor încheiate vineri, pe piaţă. Numărul acestora a fost de aproape 1800, cu o valoare de peste 22 milioane lei, şedinţa din 21.09 fiind cea mai bună a săptămânii recent încheiate.

Interesul pentru speculaţiile pe preţul futures al Dow Jones a fost predominant. Pe scadenţa septembrie participanţii au încheiat, până la ora 16.00, 730 de contracte. Pe acest termen au rămas 1204 de poziţii deschise, acestea fiind închise de către Casa Română de Compensaţie la preţul special de deschidere al Dow Jones Industrial Average de pe Wall-Street, situat la 13.652,29 puncte. Pentru scadenţa decembrie, DEDJIA_RON a atras 872 de contracte şi a închis în creştere cu 70 puncte, la 13.650 de puncte. Termenul decembrie a devenit mai lichid pe fondul încheierii scadenţei septembrie, care a determinat strategii de roll-over.

Perechea euro/dolar a atras vineri aproape 200 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia monedei comune pentru termenul menţionat a închis în urcare cu 0,23%, la 1,3 USD, recuperând din scăderea agresivă de joi. Pe plan extern, euro a încheiat săptămâna pe scădere pentru prima dată în şase săptămâni faţă de dolar, după ce rapoartele publicate au indicat că economia regiunii se zbate pentru a face faţă crizei datoriilor.

Pentru derivatele pe aur s-au înregistrat 48 de contracte pe scadenţa octombrie a contractului SIBGOLD. Lichiditatea simbolului în discuţie a fost redusă deşi cotaţia a înregistrat o creştere de 20,7 USD, închizând la 1784 dolari/uncie. Tot pe segmentul mărfuri s-a tranzacţionat şi derivatul pe petrol, cu simbolul DEOIL_LSC. Barilul a fost cotat la 93,1USD pe scadenţa octombrie, în urcare cu doar 0,1 dolari. Numărul contractelor a fost de 54.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb