SIBEX Participanţii au tranzacţionat din nou derivatul pe aur

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2016

La Sibex, cea de-a doua sesiune de tranzacţionare din iunie a readus în atenţia participanţilor derivatele care au ca activ suport aurul, după ce miercuri acestea au fost ignorate. Conform datelor de la ora 15.45, simbolul GOLD16F care urmăreşte evoluţia unciei de aur pe scadenţa iunie totaliza 10 contracte încheiate pe fondul unei scăderi de 1,7 dolari în raport cu "start of day price" calculat de ATHEXClear la 1218,1 dolari. Cotaţia futures a unciei consemnată la ora menţionată era de 1216,4 USD. Dacă aurul se tranzacţiona, în schimb din statistica primei părţi a şedinţei lipsea de această dată derivatul pe indicele Dow Jones, fapt care afecta volumul. Lipsa DEDJIA putea fi însă una temporară, existând posibilitatea ca participanţii să aştepte deschiderea NYSE pentru a primi informaţii proaspete despre indicele american.

Alături de aur se mai tranzacţionau timid derivatele valutare euro/dolar şi euro yen japonez. Derivatul care urmăreşte evoluţia cursului de schimb dintre moneda unică europeană şi dolarul american atrăgea 3 contracte încheiate pe scadenţa din această lună. Un euro era estimat la 1,1199 dolari, în urma unei evoluţii uşor pozitive. Mai exact, moneda comună creştea cu 0,10% faţă de "start of day price"[1], stabilit de ATHEXClear la 1,1188 USD. Raportat la moneda din Japonia, euro era estimat pentru scadenţa iunie la 122,55 yeni, preţ în scădere cu 0,24% faţă de "start of day price" (122,25 yeni).

Lichiditatea de ansamblu era una slabă, cu un total de 14 contracte şi o valoare ce depăşea puţin 58.000 lei.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 15,50.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb