SIBEX Participanţii, cu ochii pe piaţa americană

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 septembrie 2015

Pe piaţa Sibex, în prima jumătate a şedinţei de joi, participanţii au stat din nou în expectativă, implicarea speculativă fiind redusă. La ora 17.00, se înregistrau 17 contracte, cu o valoare de 273.000 lei. Şedinţa păstra coordonatele zilei precedente, participanţii aşteptând de această dată concluziile şedinţei de două zile a Băncii Centrale Americane, "miza" cea mare fiind ridicarea dobânzii de referinţă din SUA.

Derivatul care are ca activ suport indicele Dow Jones Industrial Average tranzacţionat pe scadenţele septembrie şi decembrie, volumele atrase fiind mici. Pentru scadenţa septembrie, care va avea loc mâine (n.r. - azi), se înregistrau 9 contracte, iar cotaţia DEDJIA 15I valora 16.729 de puncte, depreciindu-se cu 13 puncte faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (start of day price) (1), calculat de ATHEXClear la 16.742 de puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea şedinţei de miercuri DEDJIA 15I creştea cu 114 puncte. Numărul poziţiilor încă deschise pe scadenţa în discuţie era de 27. Pentru scadenţa decembrie se înregistrau 9 contracte, iar DEDJIA 15L pierdea 194 de puncte faţă de "start of day price" (16.826 de puncte), fiind cotat la 16.632 puncte. Comparativ cu închiderea de miercuri se observa însă o depreciere de 14 puncte. La NYSE, deschiderea de joi a fost una uşor descendentă, investitorii ezitând să ia poziţii pe piaţă înainte de decizia FED privind politica monetară. "Cel mai probabil, decizia Băncii Centrale Americane privind rata dobâzii, indiferent care va fi ea, va genera mişcări destul de importante pe piaţă, şi prin conjunctura momentului, posibil şi la Sibex", a declarat un broker.

Din sectorul derivatelor valutare se tranzacţiona perechea euro/dolar pe scadenţa decembrie, consemnându-se 2 contracte. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, stabilit de ATHEXClear la 1,1344 USD, euro se afla în urcare cu 0,09%, la nivelul de 1,1355 USD. Moneda unică pierdea 0,47% raportat la cotaţia de închidere de miercuri.

(1) "Start of day price" este definit ca preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare, după caz, care este stabilită de către SIBEX pentru fiecare instrument financiar derivat în parte şi agreată în prealabil de ATHEXClear. "Start of day price" este diseminat şi disponibil în sistemul de tranzacţionare pentru fiecare instrument financiar în parte.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb