SIBEX Preferinţa pentru Dow Jones şi euro/dolar, consecvenţă sau lipsă de alternativă?

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 octombrie 2013

Contractele pe Dow Jones şi euro/dolar erau cele mai lichide derivate după primele şapte ore ale penultimei şedinţe a săptămânii de pe piaţa Sibex. Cunoscând "tiparul" speculatorilor activi la bursa sibiană, acestea aveau şase mari să încheie şedinţa în aceeaşi poziţie, după evoluţia din partea secundă a zilei, când tot sectoarele indici şi valute receptează cele mai mari influenţe de pe piaţa americană. Această situaţie arată consecvenţa jucătorilor, dar este în acelaşi timp şi o dovadă a lipsei alternativelor de produse atractive.

La nivelul lichidităţii de ansamblu, sesiunea indica participanţi ceva mai ponderaţi, numărul contractelor fiind mai mic în comparaţie cu şedinţa de miercuri la aceeaşi oră. Concret, se înregistrau 854 contracte futures cu o valoare de 12,5 milioane de lei, date culese la ora 16.45.

O cotă de piaţă de aproape 66% revenea, prin cele 561 de contracte atrase pe scadenţa decembrie, derivatului pe indicele Dow Jones. Cotaţia indicelui creştea cu 36 de puncte fiind estimată la 15.382 de puncte. Jucătorii de pe piaţa sibiană au urmărit futures-ul din SUA, care a indicat aprecieri. "Verdele" de pe futuresul de peste ocean se datora semnalelor de îmbunătăţire a economiei globale, care au adus o stare de optimism.

Pentru perechea euro/dolar, volumul era de 209 contracte pe scadenţa decembrie şi de 12 pe scadenţa martie 2014. Pe termenul apropiat euro creştea cu 0,30% şi era estimat la 1,38210 dolari. Pentru martie anul viitor cotaţia estimată era de 1,37500 dolari, în staţionare. Pe plan extern dolarul a scăzut la cea mai mică valoare din doi ani în raport cu euro, după ce temerile despre împiedicarea creşterii economiei americane de către recenta închidere a agenţiilor guvernamentale, au alimentat pariurile că FED va amâna reducerea stimulentelor economice. Pe segmentul valutar se specula şi evoluţia cursului euro/yen, prin 12 contracte pe scadenţa decembrie anul curent. Euro creştea cu 0,17% faţă de yen şi era estimat la 134,25 yeni.

Pe segmentul derivate pe mărfuri intensitatea la tranzacţionare era redusă. Se observau 32 de contracte DEOIL_LSC decembrie şi 22 contracte SIBGOLD_RON octombrie. Barilul de petrol era estimat la 96,20 USD, în scădere cu 1,03%, iar uncia de aur la 1339,3 dolari, în urcare cu 6,1 USD.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb