SIBEX Preţul futures al aurului în creştere spectaculoasă, pe fondul cererii ample la nivel global

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 iunie 2016

La jumătatea zilei de joi, datele de pe piaţa futures sibiană indicau 40 de contracte cu o valoare ce depăşea 500.000 lei.

În ceea ce priveşte produsele tranzacţionate, se detaşa uşor de pluton derivatul pe indicele Dow Jones cu 23 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Cotaţia acestuia era estimată la 17.526 de puncte, în scădere cu 116 puncte faţă de "start of day price"[1] (17.642 puncte). Raportat la cotaţia de miercuri, DEDJIIA 16F înregistra depreciere şi mai amplă, cifrată la 177 de puncte.

După două zile fără tranzacţii cu derivatul pe aur, penultima şedinţă a săptămânii a readus metalul nobil în "ringul" Sibex. Lichiditatea era însă destul de redusă, datele de la ora 16.45 indicând doar 10 contracte GOLD pe scadenţa din această lună. Cotaţia aurului creştea însă spectaculos, acumulând 27,1 dolari faţă de "start of day price", (1282,9 USD) şi valorând 1310 USD/uncie. Preţul futures de la Sibiu al metalului nobil urmăreşte astfel pieţele externe, unde aurul a ajuns foarte aproape de maximul din ultimii doi ani, în contextul în care perspectivele pesimiste privind rata dobânzii de referinţă din SUA şi îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca britanicii să părăsească Uniunea Europeană au amplificat nevoia investitorilor de a se îndrepta către plasamentele de siguranţă. Preţul metalului preţios a avansat pentru a şaptea zi la rând, cea mai lungă perioadă "verde" din februarie încoace, după ce Banca Centrală Americană şi-a temperat atitudinea cu privire la majorarea dobânzii de referinţă pentru următorii doi ani.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor pe scadenţa septembrie se cifra la 3 iar pe decembrie la 2. Pentru septembrie, moneda unică europeană avea o evoluţie puternic negativă faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1,1357 USD), depreciindu-se cu 2,07% şi fiind cotată la 1,1215 USD. Euro pierdea 1,49% faţă de cotaţia de referinţă (1,1453 USD) şi pe scadenţa decembrie, fiind cotat la 1,1188 dolari, Pe acelaşi segment se mai înregistra un contract şi pe cursul euro/yen japonez. Moneda europeană pierdea 2,73,% faţă de "start of day price" (119,98 USD) şi valora 116,7 yeni.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16,45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb