La Sibex, prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii a semănat izbitor cu sesiunea anterioară, participanţii tranzacţionând doar derivatul care are ca activ suport preţul unciei de aur. Conform datelor de la ora 17.30, pe simbolul GOLD 16D, care defineşte scadenţa martie, se înregistrau 20 de contracte, iar valoarea aferentă acestora se situa la 24.388 de lei.
Metalul nobil marca o nou zi cu evoluţie descendentă, cotaţia estimată pe piaţa sibiană valorând 1221 dolari/uncie, după o scădere de 13,6 USD faţă de "start of day price"(1), calculat de ATHEXClear la 1234,6 dolari/uncie. Raportat la închiderea de miercuri, cotaţia se deprecia cu 9 dolari. Şi pe pieţele externe aurul continua să alunece, situându-se în zona minimelor din patru săptămâni faţă de dolar, în condiţiile în care a fost afectat de îngrijorările privind perspectivele mai multor creşteri ale dobânzii de referinţă. Astfel, după ce atentatul de la Bruxelles a adus temporar o creştere a cererii de aur, ca activ de siguranţă, preţul metalului galben s-a înmuiat. De la începutul acestui an, aurul a înregistrat o apreciere de circa 20% pe pieţele financiare, pe fondul slăbiciunilor economice, dar există speculaţii că avansul începe să se "ofilească", în condiţiile în care se pare că ceea ce a fost mai rău a trecut, iar investitorii au reînceput să facă presupuneri cu privire la momentul când Banca Centrală Americană va ridica din nou dobânda de politică monetară.
Dacă pe segmentul futures lichiditatea era slabă, în schimb pe ATS-ul administrat de bursa sibiană se tranzacţiona ceva mai bine, înregistrându-se schimburi cu 20.540 de acţiuni*. Grosul tranzacţiilor era reprezentat de 20.460 de acţiuni Sigstrat S.A., rulate la un preţ de 0,20 lei/titlu, în staţionare. Restul de 80 erau acţiuni ale Remat Maramureş, cotaţia acestora staţionând la 17 lei/titlu.