La jumătatea şedinţei de debut a săptămânii, piaţa derivatelor de la Sibiu oferea o imagine preponderent pozitivă, cele mai importante produse înregistrând creşteri. La capitolul interes, bursa sibiană nu excela, după mai bine de şapte ore fiind consemnate aproape 500 de contracte cu o valoare ce depăşea uşor 7 milioane de lei.
Sesiunea nu a adus surprize în ceea ce priveşte produsele cele mai tranzacţionate, speculatorii fiind "prizonierii" unui tipar care-i poartă mereu pe axa Dow Jones, euro/dolar şi sporadic către aur sau petrol. Poziţia dominantă era însă deţinută în mod clar de derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones. După şapte ore şi jumătate de la gongul de deschidere, numărul contractelor era de 343. Cotaţia indicelui se aprecia cu 40 de puncte, valorând 15.960 de puncte. Până la momentul menţionat preţul a testat însă atât creşterile cât şi scăderile, pe un culoar generos de 103 puncte. "Cotaţia futures a Dow Jones de la Sibex se află foarte aproape de pragul de 16.000 de puncte, cumpărătorii stând la pândă şi întrebându-se dacă e timpul pentru marcarea de profituri sau dacă să menţină strategiile pe cumpărare. De aceea, reacţia pieţei nu este una care să impresioneze, iar lichiditatea continuă să fie destul de modestă. În funcţie de evoluţia de la NYSE este însă posibil să asistăm la spargerea pragului de 16.000 de puncte şi la Sibex", explică un broker. În SUA, acţiunile nu evoluau convingător pe Wall-Street, pendulând între câştiguri şi scăderi după ce Dow Jones a ajuns la pragul de 16.000 de puncte pentru prima dată in istorie.
Următorul produs în topul zilei era derivatul pe perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu doar 66 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Moneda unică câştiga teren în faţa rivalului ei principal, conform creşterii de 0,39%, la nivelul de 1,35410 USD, date consemnate la ora 17.15. Euro creştea cu 0,28% şi pe scadenţa martie 2013, la 1,35280 USD, dar volumul era de numai 8 contracte.
Pe segmentul mărfurilor, simbolul SIBGOLD_RON atrăgea doar 12 contracte pe scadenţa de la finalul anului. Aurul scădea cu 4,5 dolari, la 1279,1 USD/uncie.
S-a tranzacţionat şi pe piaţa spot administrată de bursa sibiană, înregistrându-se 1264 de acţiuni SBX. Cotaţia unui titlu s-a depreciat cu 5,26% la 0,54 lei, preţ cu aproape jumătate sub valoarea nominală.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.