SIBEX Preţul futures al euro s-a depreciat puternic în raport cu dolarul

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 noiembrie 2013

Şedinţa de joi a fost ultima din octombrie pe piaţa Sibex iar speculatorii au tranzacţionat la o intensitate ridicată. După jumătate de zi, numărul contractelor era de aproape 1600, iar valoarea lor de 22,5 milioane lei. Direcţia cotaţiilor era una preponderent negativă, iar cele mai frecvente speculaţii erau din nou realizate pe Dow Jones şi euro/dolar.

Jucătorii au acordat o atenţie specială evoluţiei perechii euro/dolar, tranzacţionând un număr în creştere de contracte, pe fondul unei deprecieri ample a monedei comune. La ora 16.30 se înregistrau 416 contracte pe scadenţa decembrie 2013 şi 144 contracte pentru martie 2014. Din jocul speculativ din primele şapte ore a rezultat o scădere a euro de 0,89% pentru ultima scadenţă din acest an, respectiv de 0,65% pentru primul termen trimestrial de anul viitor. Cotaţiile euro erau de 1,36180, respectiv 1,36210 dolari. Deprecierile ample vin după o perioadă prelungită în care euro a acumulat constant avantaj faţă de moneda americană. Şi pe plan extern moneda unică avea un traseu puternic descendent, depreciindu-se cel mai mult raportat la ultimele nouă săptămâni faţă de dolar, după ce rata inflaţiei din euroregiune a scăzut în mod neaşteptat, alimentând speculaţiile că Banca Centrală Europeană va reduce ratele dobânzilor pentru a stimula recuperarea. Moneda comună s-a depreciat în balanţă cu majoritatea concurenţilor săi majori după ce rapoartele recente au indicat o creştere a şomajului din zonă la un record de 12,2%. Se mai tranzacţionau şi perechile euro/franc elveţian şi euro/yen japonez pe scadenţa decembrie. Euro creştea cu 1,65% faţă de francul elveţian, dar pierdea 1,03% faţă de yen.

Chiar şi în condiţiile unei perechi euro/dolar foarte atractivă din punct de vedere speculativ, tot derivatul pe indicele Dow Jones era mai bine tranzacţionat, cu 755 de contracte pe scadenţa decembrie. Cotaţia DEDJIA_RON scădea cu 33 de puncte şi valora 15.505 puncte.

În ceea ce priveşte volumul total din octombrie, cum necum, cea de-a zecea lună a anului a reuşit să o depăşească pe precedenta. Numărul de contracte din octombrie era de peste 37.000, la acesta urmând să se adauge contractele realizate până la închiderea şedinţei. Astfel, jucătorii au adăugat un plus de circa 22% faţă de septembrie. Lichiditatea a crescut uşor şi în raport cu luna octombrie 2012, dar prea puţin pentru a se putea vorbi de un progres evident. "Anul trecut, în octombrie, lichiditatea scădea pe fondul unei crize de management şi de imagine. Se pare că Sibex nu a reuşit, după 12 luni, să-şi recâştige credibilitatea şi să atragă clienţii pe piaţă. Acest fapt ridică mari semne de întrebare asupra afacerii şi modului ei de gestionare", crede un acţionar care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb