SIBEX Rezultatul surpriză al alegerilor din SUA a scos din letargie şi bursa sibiană

D. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 noiembrie 2016

Rezultatul surprinzător al alegerilor din SUA, în urma cărora miliardarul Donald Trump se va instala pentru următorii patru ani în fotoliul de preşedinte al SUA, a provocat tulburări ample pe pieţele financiare ale lumii unde s-au înregistrat vânzări masive concomitent cu creşterea aurului, pe fondul cererii de active de siguranţă. Tulburările s-au temperat însă după dis-cursul moderat al lui Trump şi după ce investitorii au început să analizeze planurile acestuia pentru economia SUA. Cum era şi firesc, efectele turbulenţelor s-au resimţit şi pe piaţa Sibex unde participanţii au ieşit din letargie şi au reacţionat la situaţia externă, fiind mult mai activi faţă de o sesiune obişnuită. Astfel, conform datelor de la ora 17.00, se înregistrau deja 104 contracte futures, volum cu care piaţa sibiană nu s-a mai întâlnit de la jumătatea lunii iunie încoace. Valoarea tranzacţiilor se situa la 1,83 milioane de lei.

Derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones era cel mai tranzacţionat cu 92 de contracte pe scadenţa decembrie 2016. Speculatori autohtoni au reacţionat sub imperiul fricii la evoluţia de pe piaţa futures din SUA unde Dow Jones s-a prăbuşit cu peste 800 de puncte în cursul nopţii de după alegeri, pentru ca apoi, miercuri dimineaţă, să recupereze puternic şi să afişeze o depreciere de circa 220 puncte. La Sibex, datele de la ora 17.15 indicau o scădere de 141 puncte, faţă de "start of day price"[1] (18.371 puncte) la 18.230 puncte. Iniţial deprecierea a fost mult mai consistentă dar cotaţia a urmat traseul de peste ocean, recuperând din pierderi după discursul lui Trump. Derivatul pe Dow Jones era tranzacţionat şi pentru scadenţa martie 2017, observându-se 6 contracte. Cotaţia DEDJIA 17C era estimată la 18.250 puncte, după o scădere de 214 puncte faţă de "start of day price" (18.464 puncte). Şi pe Wall-Street deschiderea a fost una negativă, dar nu foarte agresivă, existând semnele că piaţa se poate calma la fel de repede cum s-a şi agitat.

Se mai observau tranzacţii timide şi pe segmentul derivatelor valutare, mai exact 4 contracte euro/dolar pe scadenţa martie 2017 şi doar unul pe scadenţa decembrie 2016. Pe termenul scurt euro creştea cu 0,31%, la 1,11 USD în vreme ce pentru martie moneda unică europeană pierdea 0,67% şi valora 1,1088 USD, variaţii calculate în raport cu cotaţiile de referinţă de la deschidere. Tot un contract se consemna şi pe derivatul liră sterlină/dolar, scadenţa decembrie 2016, moneda britanică depreciindu-se cu 0,24%, la 1,2395 USD.

Surprinzător, după jumătate de zi nu se observau tranzacţii cu derivatul pe aur, participanţii adoptând poziţii de aşteptare după ce metalul nobil a înregistrat pe plan extern cel mai mare salt de la Brexit încoa-ce, în urma exploziei cererii pentru plasamente sigure.

[1]preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb