SIBEX Săptămână foarte modestă pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 mai 2017

Lichiditatea derivatelor a scăzut din nou drastic săptămâna trecută pe piaţa Sibex, datele cumulate pentru cele cinci şedinţe indicând doar 85 de contracte. Intervalul 23-27 mai a fost astfel, cel mai slab din luna în curs, aducând totodată şi cea mai slabă şedinţă din acest an: un singur contract consemnat în sesiunea de joi, 25 mai.

Şedinţa de vineri 26.05 a fost cea care a mai salvat cât de cât impresia, prin cele 30 de contracte realizate, cu o valoare de 450.000 lei. Pentru derivatul pe indicele Dow Jones, şedinţa din discuţie s-a încheiat cu 11 contracte, dintre care 10 pe scadenţa iunie şi doar unul pe scadenţa septembrie. Pentru septembrie, simbolul DEDJIA 17F a pierdut 25 de puncte raportat la "start of day price", dar a închis totuşi peste pragul de 21.000 de puncte, la 21.034 de puncte. DEDJIA 17I (scadenţa iunie) s-a depreciat cu 232 de puncte faţă de cotaţia de referinţă de la deschidere, fiind cotat la 20.983 de puncte.

Din sectorul valutelor, perechea euro/dolar a fost cea mai productivă, cu 15 contracte pe scadenţa iunie, fiind totodată şi cel mai tranzacţionat derivat. Moneda unică europeană a fost cotată la 1,1196 dolari, după o scădere de 0,26% faţă de "start of day price". Perechea liră sterlină/dolar a atras două contracte tot pe scadenţa iunie, iar moneda britanică a fost cotată la 1,2850 dolari, cu o variaţie negativă de 0,82% în raport cu "start of day price"[1]. Tot cu două contracte a punctat şi derivatul pe cursul euro/yen japonez, pe acelaşi termen iunie. Moneda unică europeană a fost estimată la 124,60 yeni, după o depreciere de 0,64%

Pe ATS-ul Sibex, au fost tranzacţionate din nou acţiunile Armax Gaz Mediaş, înregistrându-se schimburi cu 175 de titluri. Cotaţia ARAX a fost cotată la 2,41 lei, după o scădere de 0,41%. De-a lungul întregii săptămâni, Armax a fost singura societate listată la Sibex de care s-au interesat participanţii, totalizând un volum de 1550 de acţiuni.

[1] preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb