SIBEX Scadenţa derivatului pe aur a dus la creşterea numărului de contracte

S.N
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 august 2015

Cumpărătorii au beneficiat, pe piaţa Sibex, de o nouă evoluţie pozitivă a cotaţiei futures a Dow Jones în prima jumătate a şedinţei de joi, dar nu derivatul pe indicele american era "actorul" principal al zilei, ci derivatul pe preţul aurului. Situaţia nu s-a datorat însă unei reintrări în forţă a acestui produs în jocul speculativ, ci conjnucturii aduse de faptul că derivatul pe aur cu scadenţa august a ajuns la maturitate. Asfel, ziua de 27 august 2015 a fost ultima zi de tranzactionare pentru contractele futures GOLD15H. Participanţii au putut tranzacţiona acest simbol între orele 10.00-12.25, interval în care au încheiat 85 de contracte şi au stabilit un preţ de cotare de 1127,4 dolari pentru o uncie. Jucătorii au preferat să-şi lichideze singuri toate poziţiile pe aur, cu toate că preţul A.M. de referinţă al aurului comunicat de London Gold Market Fixing Ltd (n.a - preţ la care se închid poziţiile rămase deschise) a fost mai mare, mai exact de 1128,5 USD/uncie.

Pentru derivatul pe indicele Dow Jones cu scadenţa septembrie se consemnau 12 contracte, iar cotaţia era estimată la 16.439 de puncte, în urcare cu 133 de puncte faţă de "start of day" price (1) (16.306 puncte) şi cu 162 de puncte raportat la cotaţia de miercuri. Creşterile îşi găseau susţinere pe piaţa americană, unde indicii reprezentativi au bifat un nou start lansat de şedinţă joi, pe fondul ştirilor foarte bune despre economia americană, după ce rapoartele publicate au indicat o creştere anualizată de 3,7% a produsului intern brut al SUA, faţă de 2,3% cât se raportase luna trecută. Mai mult, şi şomajul este în scădere, fapt ce indică o piaţă a muncii fermă. "Contextul crează posibilitatea menţinerii creşterilor şi ne putem aştepta la contracte mai multe pe DEDJIA şi la Sibex", crede un broker.

Pentru perechea euro/dolar numărul contractelor pe scadenţa septembrie era de numai 2. La ora 17.15, moneda unică era cotată la 1,1312 USD, în minus cu 0,41% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, cifrat la 1,1358 USD. Comparativ cu închiderea de miercuri, euro se deprecia cu numai 0,16%.

După mai bine de şapte ore de la deschidere, numărul total al contractelor futures de la Sibex era de 99, cu o valoare de 315.821 lei.

Pe ATS-ul Sibex se tranzacţionaseră doar 5 acţiuni Armax Gaz, la un preţ de 2,45lei/titlu.

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb