SIBEX Scăderi agresive ale cotaţiilor Dow Jones în prima şedinţă din an

D.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 ianuarie 2016

Pentru Sibex, 2015 a reprezentat din perspectiva volumelor de tranzacţionare, cel mai slab an de la înfiinţarea pieţei la termen, cu doar 14.041 de contracte futures realizate. Dificultăţile cu care s-a confruntat bursa sibiană au fost anticipate de ziarul Bursa încă de la startul anului trecut, când, în articolul "2015 se anunţă un an dificil pentru Sibex", subliniam efectul negativ cauzat de schimbarea platformei asupra participanţilor la piaţă. Din păcate, acesta s-a extins asupra întregului an recent încheiat, iar perspectivele nu par din cele mai favorabile nici în acest început de an. În contextul în care operaţiunile cu derivate nu sunt aducătoare de profit, 2016 se anunţă, aşadar un an decisiv pentru operatorul de piaţă, singura opţiune pentru supravieţuire fiind readucerea participanţilor şi crearea unor produse atractive.

Prima şedinţă a anului nu a fost însă una care să dea mari motive de optimism, ci a adus mai degrabă "de doi bani speranţe", volumul consemnat la jumătatea zilei fiind unul uşor peste media lunii decembrie 2015. Conform datelor de la ora 17.30, se înregistrau 48 de contracte futures, cu o valoare de 816.041 lei. Volumul menţionat a rezultat în urma tranzacţiionării unui singur produs, anume derivatul pe indicele american Dow Jones, pe scadenţele martie 2016 - DEDJIA 16C şi iunie 2016 - DEDJIA 16F. Pentru termenul apropiat se înregistrau 45 de contracte, iar evoluţia preţului futures de la Sibiu a celui mai cunoscut indice din lume a fost una agresiv descendentă, cu o depreciere de 748 de puncte faţă de "start of day price"(1) (17.681 puncte), cotaţia de la ora menţionată fiind de 16.933 de puncte. Pentru scadenţa iunie se consemnau doar 3 contracte, iar cotaţia pierdea 783 de puncte faţă de "start of day price", (17.770 puncte), fiind estimată la 16.987 puncte. Evoluţia reflecta fidel tensiunea de pe piaţa americană, unde indicii reprezentativi au scăzut cu peste două procente imediat după startul primei zile de tranzacţionare a anului - după ce datele economice slabe din China au reaprins temerile legate de o încetinire a economiei globale.

În ceea ce priveşte piaţa spot, aceasta s-a mişcat mult mai bine în 2015, datorită ATS-ului Sibex, volumul consemnat fiind de 19.354.878 de acţiuni - cel mai bun de la lansarea sistemului alternativ de tranzacţionare, politica listării a numeroase companii aduse de pe piaţa Rasdaq fiind momentan una eficientă. Şi prima sesiune din noul an a adus tranzacţii pe ATS-ul bursei sibiene, însă acestea erau modeste: doar 106 titluri Armax Gaz Mediaş (2). Cu toate acestea, perspectivele pentru dezvoltarea ATS-ului Sibex în acest an sunt de luat în seamă.

(1)Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

(2) Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb