SIBEX Semnale pozitive la debutul săptămânii

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 septembrie 2013

În primele şase-şapte ore din şedinţa de debut a săptămânii, speculatorii futures de la Sibiu nu au fost foarte activi, în condiţiile unor variaţii de amplitudine medie. La ora 16.30 se observau 465 de contracte cu o valoare de 6,23 milioane lei. Din perspectiva direcţiei de evoluţie, predominau creşterile.

Pentru statutul de cel mai tranzacţionat produs, concurau umăr la umăr după jumătate de sesiune derivatele pe indicele Dow Jones şi cele pe perechea euro/dolar. La ora menţionată simbolul EUR/USD_RON avea un uşor avantaj, dar deschiderea bursei de pe Wall-Street ridică de obicei nivelul de interes pentru contractele pe Dow Jones, astfel încât şansele de revenire a acestui produs pe prima poziţie în top erau destul de mari.

Speculatorii interesaţi de evoluţia cursului euro/dolar au mizat pe moneda unică europeană, aceasta înregistrând creşteri. Numărul de contracte era de 185 pe scadenţa decembrie, care a devenit orizontul investiţional scurt. Euro se aprecia cu 0,25% şi valora 1,32180 USD. Aprecierea vine după ce, săptămâna trecută dolarul câştigase teren faţă de rivalul său de pe bătrânul continent. Jucătorii au mai încheiat 10 contracte şi pe scadenţa martie 2014, estimând valoarea unui euro la 1,32 USD. Tot pe segmentul derivate valutare se remarcau şi 75 de contracte încheiate pe perechea liră sterlină/ dolar. Moneda din regatul Unit câştiga 0,53% şi valora 1,5682 dolari pe scadenţa decembrie.

Pentru derivatul pe Dow Jones se observau 112 contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Cumpărătorii speculau creşterea Dow Jones, care acumula 41 de puncte, şi era cotat la 14.951 de puncte. În SUA, futuresul pe indici indica o şedinţă verde după ce exporturile din China au crescut şi au adus o notă de optimism pe piaţă. "Dacă derivatul pe indicele american îşi va menţine sau chiar îmbunătăţi evoluţia pozitivă şi în partea a doua a zilei, atunci volumul contractelor va creşte şi DEDJIA_RON va redeveni liderul de lichiditate al zilei", anticipa un broker. Aşteptările acestuia au fost confirmate imediat după ora 16.30. când s-au consemnat deja semnale de creştere a interesului pentru produsul în discuţie.

Pe segmentul derivate pe mărfuri interesul era redus. Se observau totuşi câteva speculaţii pe preţul petrolului, a cărui evoluţie era una din excepţiile de la direcţie pozitivă. Numărul contractelor DEOIL_LSC era de 64 iar cotaţia produsului pierdea 0,54%, valorând 109,7 USD/baril.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16,30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb