SIBEX Semne de astenie de primăvară pe piaţa Sibex

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 aprilie 2015

După ce media primelor trei şedinţe din aprilie a indicat o scădere a lichidităţii, nici debutul săptămânii curente nu a adus veşti prea bune de pe piaţa Sibex. După jumătate de şedinţă, volumul era neînsemnat cantitativ, înregistrându-se doar 19 contracte, valoarea echivalentă acestora fiind de 175.090 de lei, pe piaţă plutind semnele asteniei de primăvară.

Se observau tranzacţii pe trei produse, anume derivatele pe Dow Jones, pe acţiunile SNP şi cele pe preţul petrolului de tip Light Sweet Crude. "Dacă vinerea trecută volumul mic s-a justificat prin faptul că piaţa din SUA a fost închisă, de această dată am asistat la o primă jumătate de sesiune în care s-au evidenţiat din nou problemele cu care Sibex se confruntă de la începutul acestui an, anume lipsa speculatorilor şi subţirimea de la nivelul intermediarilor activi, în condiţiile în care operatorul de piaţă nu găseşte soluţii pentru readucerea acestora măcar la nivelul de dinaintea schimbării platformei şi a serviciilor de compensare-decontare", a declarat un analist financiar.

De pe segmentul derivatelor pe mărfuri se contabilizau 7 contracte pe simbolul OILSC 15E (n.r. - scadenţa mai). Barilul de petrol era estimat la 50,61 dolari, în creştere cu 1,41 USD faţă de "start of day price"(1), cifrat la 49,30 USD/uncie.

Pentru simbolul DEDJIA 15F, prin care este identificat derivatul ce are ca activ suport indicele Dow Jones pe scadenţa iunie de anul curent, se înregistrau 7 contracte, iar cotaţia futures de la Sibiu a indicelui american se situa la 17.722 de puncte. Faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear la 17.839 de puncte, evoluţia sa era una negativă, cu o pierdere de 117 puncte. În comparaţie cu cotaţia consemnată la închiderea ultimei şedinţe a săptămânii trecute, DEDJIA 15F creştea însă cu 73 de puncte. Numărul poziţiilor deschise era de 54.

Se mai consemnau 2 contracte pe simbolul RSNP15, cotaţia unui acţiuni SNP fiind estimată la 0,3630 lei pentru scadenţa iunie, în urcare cu 3,27 % faţă de preţul de referinţă, cifrat la 0,3515 lei/acţiune.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb