SIBEX Semne de creştere pentru cotaţia futures a Dow Jones, dar lichiditate foarte redusă

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 februarie 2016

La Sibex, prima jumătate din şedinţa de miercuri 17 februarie s-a derulat într-o atmosferă de apatie, participanţii tranzacţionând sporadic instrumentele financiare derivate. Prin urmare, după şapte ore şi jumătate de la deschidere, se înregistrau doar 14 contracte cu o valoare de 226.831 lei. Ce-i drept un volum similar cu rezultatul din întreaga zi anterioară, fapt ce conferea sesiunii şansa să devină, pe hârtie, cea mai "bună" de până acum a săptămânii. Un lucru lăudabil, dacă nu ar ascunde, în spatele simplelor date statistice, adâncirea crizei de lichiditate şi lipsa de perspectivă de pe acest segment de piaţă.

Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau 11 contracte futures pe derivatul care urmăreşte evoluţia indicelui Dow Jones, pe scadenţa martie. Pentru aceasta, preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare, calculat de ATHEXClear a fost de 16.224 de puncte şi, după şapte ore şi jumătate de la startul zilei, se înregistra o cotaţie de 16.271 de puncte, în urcare cu 47 de puncte. Faţă de închiderea din sesiunea anterioară, cotaţia DEDJIA creştea cu 133 de puncte. Pentru scadenţa iunie volumul a fost mul mai mic: doar 3 contracte iar cotaţia estimată se cifra la 16.255 puncte, preţ în scădere cu 51 de puncte faţă de "start of day price"{1} (16.286 puncte). În raport cu închiderea de marţi DEDJIA 16F marca însă o creştere de 250 de puncte. Evoluţia pozitivă reflecta sentimentul optimist de pe Wall-Street, unde se profila o şedinţă "verde", pe fondul aprecierilor din sectorul energetic şi cel al materialelor, în contextul în care petrolul şi-a menţinut direcţia pozitivă.

Pe piaţa spot se înregistrau schimburi cu 5000 de acţiuni[2] ale Confecţii Vaslui, simbolul COVB depreciindu-se cu 0,33% la 0,11 lei/acţiune.

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2]Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb