SIBEX Semne de interes pentru speculaţiile cu preţul petrolului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 septembrie 2012

La jumătatea şedinţei de la mijlocul săptămânii lichiditatea de pe piaţa Sibex era una ceva mai bună comparativ cu cea din prima şedinţă a săptămânii şi asemănătoare cu nivelul din cea de-a doua, la aceeaşi oră. Concret, se observau circa 800 de contracte încheiate iar valoarea tranzacţiilor se cifra la peste 9 milioane de lei. Evoluţia cotaţiilor s-a diferenţiat în funcţie de activ, astfel că, la ora 16.15 se înregistrau creşteri pe Dow Jones, aur sau DESIF5 respectiv scăderi pentru euro faţă de dolar şi pentru petrol.

Evoluţia surpriză, raportat la numărul de contracte, venea de pe segmentul mărfuri, prin derivatul pe preţul petrolului care atrăgea un număr de contracte mult mai mare ca de obicei. Este vorba de cele 164 de contracte DEOIL_LSC realizate până la ora 16.20, pe fondul unei scăderi de 2,70 USD a cotaţiei barilului, la 93,74 dolari. Şi pe plan extern petrolul şi-a extins pierderile, afectat de speculaţiile că ţările producătoare de petrol vor creştere aprovizionarea, contrabalansând impactul programului de relaxare monetară şi stimulare a economiei implementat de Japonia.

Totuşi, cel mai tranzacţionat simbol era în continuare derivatul pe indicele Dow Jones. Interesul speculativ pentru acesta s-a divizat între scadenţa septembrie, remarcată prin 219 de contracte şi scadenţa decembrie care atrăgea 102 contracte, date valabile la ora 16.20. Indicele american creştea cu 25 puncte pe septembrie şi cu 40 pe iunie, cotaţiile fiind de 13.588 şi 13.510 puncte. Scadenţa din iarnă a devenit mai atractivă, odată cu apropierea rapidă a celei din septembrie. Evoluţia era una corelată cu piaţa futures americană care anticipa creşteri la NYSE. Futures-ul de peste ocean a crescut după ce un raport a indicat creşterea numărului de case nou construite şi după ce Banca Japoniei a crescut ţinta sa de achiziţii de active.

În atenţia participanţilor activi se afla şi perechea euro/dolar cu 142 de contracte realizate pe scadenţa decembrie conform datelor de la ora 16.20. Cotaţia euro pierdea teren faţă de dolar, depreciindu-se cu 0,15% până la o valoare de 1,3027 USD. Pe pieţele valutare externe euro depreciat în raport moneda americană şi cu majoritatea valutelor de referinţă pe fondul pesimismului că eforturile întreprinse de Banca Centrală Europeană care pledează pentru cumpărarea de obligaţiuni ale statelor din UE afectate de criză nu vor fi de ajuns să rezolve criza datoriilor din regiune.

Pentru preţul futures al aurului se observa o creştere de 1,7 USD pe scadenţa octombrie a simbolului SIBGOLD_RON, care era estimat la 1770 dolari/uncie. Speculaţiile cu acest produs au generat, până la 16.20, un număr de 53 contracte.

Notă: comentariu realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.20.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb