SIBEX Sibex a spus adio derivatelor pe SIF-uri, Banca Transilvania, Petrom şi Fondul Proprietatea

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 august 2015

La Sibex, începutul celei de-a opta luni din an a fost unul tern, prima sesiune de tranzacţionare din august anunţând continuarea pe aceeaşi "rută" ca şi în lunile precedente, când zilele cu volume de peste 100 de contracte au fost o raritate. Conform datelor de la ora 17.30 se înregistrau numai 16 contracte, iar valoarea tranzacţiilor era de 181.800 lei.

În această atmosferă de dezinteres, operatorul de piaţă a anunţat luni, printr-un comunicat pe pagina web, suspendarea de la tranzacţionarea de pe piaţa sibiană, a derivatelor pe acţiunile celor cinci SIF-uri, Petrom, Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea. Conform Sibex, decizia Consiliului de Administraţie din data de 31 iulie este una "în acord cu obiectivele şi direcţiile strategice pentru perioada 2015-2018", iar "demersul SIBEX de relansare a pieţei reglementate de instrumente financiare derivate prin promovarea produselor derivate locale va continua în perioada următoare cu lansarea la tranzacţionare a unor noi produse derivate cu activ suport acţiuni româneşti şi "reproiectarea" produselor actuale prin omogenizarea şi simplificarea specificaţiilor acestora, pentru a asigura astfel o mai bună intelegere a funcţionarii produselor şi un acces la piaţă mai facil". Produsele în discuţie au intrat într-un prelungit con de umbră în ultimii ani pe piaţa sibiană, dar între anii 2006-2010 au făcut istorie, atrăgănd sute de mii de contracte (în special derivatele pe SIF2, SIF5, TLV şi SNP).

În ceea ce priveşte evoluţia de luni, derivatul pe cursul dintre moneda unică şi dolar, având simbolul EUUSR 15I, totaliza 15 contracte pe scadeţa de luna viitoare, iar cotaţia unei monede comune valora 1,0950 dolari, în scădere cu 0,38% faţă de preţul de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare.

Pentru derivatul pe Dow Jones se consemna un singur contract pe scadenţa septembrie, iar DEDJIA 15I valora 17.550 de puncte, în scădere cu 188 de puncte faţă de start of day price (1) (17.738 de puncte).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.45.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inchideti mizeria si dati firmiturile de cash ramase la actionari. Sibex e ingropata de mult doar slujba de inmormintare a mai ramas de facut.

    Numai oameni incompetent,ca Fercala,de la sif 3,tranzactioneaza actiuni lasocietatile pe care le detin,la SIBEX!Nea Fercala,transfere-le,cat mai ai timp,la Burasa din Bucuresti!Nu mai ameti oamenii de la SIBEX,cu "gogosile"tale!Nu-ti dai seama ca iti faci rau singur!Ar fi cazul ca autoritatile competente sa analizeze interesul ,aparte,al d-lui Fercala pt.SIBEX!Oare din simplu patriotism de ardelean!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb