Săptămâna a debutat cu scăderi la Sibex, conform datelor din prima jumătate a şedinţei. Lichiditatea a dat semne de creştere, numărul contractelor încheiate până la ora 17.00 ci-frându-se la 5600 cu o valoare de 62,12 milioane de lei. Pesimismul de pe piaţa futures sibiană a reflectat direcţia înregistrată atât în Europa cât şi pe piaţa derivatelor din SUA.
Cel mai speculat produs futures a fost perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, cu aproape 2500 de contracte încheiate pe scadenţa iunie şi 262 pe scadenţa septembrie. Preţul euro scădea cu 0,58% pe scadenţa scurtă, valorând 1,3140 USD, respectiv cu 0,50% pe septembrie, la 1,31540 USD. Şi pe plan extern moneda comună s-a depreciat, căzând luni de la maximul ultimelor două săptămâni faţă de dolar, pe fondul îngrijorărilor faţă de o posibilă extindere a crizei datoriilor şi în zone "neatinse" până în momentul de faţă. Aceste temeri se datorează perspectivelor economice mai puţin bune dar şi climatului politic riscant, elemente care ţin sub presiune moneda unică.
Derivatul pe indicele Dow Jones s-a remarcat cu circa 1800 de contracte pe scadenţa iunie. Mizele au fost puse pe scădere rezultând o depreciere severă de 168 puncte, la 12.817 puncte, după cum indicau datele culese la ora 17.00. Şi pe piaţa futures americană cotaţia indicelui a avut o evoluţie descendenţă semnalizând deschiderea roşie de la NYSE. Sentimentul negativ a apărut după ce datele din Europa şi China au indicat o scădere a productivităţii, alimentând temerile legate de criza datoriilor suverane de pe bătrânul continent. Mediul de afaceri european a scăzut în ritm mult mai rapid decât era aşteptat în aprilie, după ce fabricile europene au înregistrat cea mai slabă lună din 2009 încoace, investitorii temându-se că ameninţarea recesiunii ar putea afecta deciziile politicienilor cu privire la măsurile anti criză.
Din sectorul mărfurilor se remarca derivatul pe aur având simbolul SIBGOLD cu 800 de contracte încheiate pe scadenţa aprilie şi 46 pe scadenţa iunie. Preţul unciei scădea cu 12,1 dolari, la 1629,7 USD pentru termenul din această lună. Pentru iunie, uncia pierdea 18 dolari, valorând 1625 USD. S-au contabilizat tranzacţii şi pe contractul cu mărime de 10 uncii, având simbolul SIBGOLD_RON. Numărul contractelor pe scadenţa aprilie era de 108 iar uncia pierdea 11,8 dolari, valorând 1629,2 USD. Pe plan extern, metalul preţios s-a depreciat pentru prima dată în trei zile la New York, după ce creşterea dolarului a micşorat cererea de metal preţios.
S-au înregistrat speculaţii şi pe derivatele SIF Oltenia, din care au rezultat 116 contracte. Cotaţia DESIF5 iunie închis la 1,32 lei/acţiune, în staţionare.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.