SIBEX Speculaţiile cu aur şi Dow Jones, 85% din lichiditatea derivatelor

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 ianuarie 2012

După două şedinţe cu recorduri consecutive de lichiditate, speculaţiile de pe piaţa Sibex şi-au menţinut intesitatea şi în ultima şedinţă a săptămânii trecute. Numărul contractelor futures încheiate vineri a fost de 8.689, iar valoarea tranzacţiilor de 157,9 milioane lei. Astfel, s-a încheiat una dintre cele mai bune săptămâni de pe piaţa Sibex din ultimii patru ani, volumul total din cele cinci şedinţe fiind de 111.820 de contracte, cu o medie de 22.364 contracte pe zi.

Cel mai lichid produs al săptămânii a fost derivatul pe Dow Jones cu 50.700 de contracte încheiate pe scadenţa martie. Vineri, cotaţia futures a indicelui s-a depreciat cu 65 de puncte, închizând la 12.617 puncte. Preţul a evoluat sub influenţa din SUA, unde indicii reprezentativi au scăzut după publicarea datelor economice care au arătat că produsul intern brut a crescut mai puţin decât previziunile în trimestrul al patru-lea din 2011, ca efect al reducerii consumului. Numărul de contracte DEDJIA_RON martie încheiate la Sibex în ultima şedinţă a săptămânii a fost de 7434.

Cel mai important eveniment al săptămânii a fost "boom-ul" înregistrat de speculaţiile cu aur. Doar pe scadenţa februarie, simbolul SIBGOLD a atras peste 44.000 de contracte, dintre care 5816 realizate vineri. Speculaţiile cu aur au reprezentat un adevărat "rai" al cumpărătorilor, metalul preţios crescând la bursa sibiană cu nu mai puţin de 69,5 dolari, într-o săptămână, pe termen scurt. Pentru februarie, cotaţia SIBGOLD a închis la 1736,5 USD. Şi pe plan internaţional piaţa aurului a stat sub semnul taurului pentru a patra săptămână la rând, metalul nobil având cel mai bun început de an din ultimele trei decenii.

Tranzacţiile cu aur şi cu Dow Jones pe termen scurt au totalizat cumulat aproape 95.000 de contracte, reprezentând circa 85% din lichiditatea totală. Market-makerii activi pe aceste simboluri au reuşit, astfel, dinamizarea pieţei.

Cel de-al treilea produs în topul săptămânii a fost produsul futures pe paritatea euro/dolar. Aproape 10.500 de contracte cu scadenţa martie au încheiat speculatorii pe acest derivat de-a lungul a cinci şedinţe, pariurile indicând un euro în creştere. Vineri, numărul contractelor a fost de 3706, iar cotaţia monedei unice a crescut cu 0,96%, până la 1,3228 USD. Pe pieţele externe, euro a urcat pentru a cincea zi la rând faţă de dolar, cea mai lungă serie câştigătoare din ultimele trei luni. Mişcarea ascendentă a monedei din 17 ţări ale UE a venit după ce comisarul european Olli Rehn a declarat că "Grecia este aproape de realizarea unei înţelegeri cu creditorii săi".

Derivatul pe acţiunile SIF Oltenia a avut şi el un final de săptămână bun, cu peste 1000 de contracte tranzacţionate vineri, adică aproape jumătate din totalul de 2300 din întreaga săptămână. Cotaţia DESIF5 martie a crescut cu 2,52%, până la 1,25 lei/acţiune.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb