SIBEX Speculaţiile cu Dow Jones - colac de salvare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 ianuarie 2013

Speculaţiile cu derivate au cres-cut în intensitate joi la bursa din Sibiu, după jumătate de şedinţă numărul contractelor fiind de peste 1000. Valoarea tranzacţiilor era la rândul ei în urcare, cifrându-se la circa 13 milioane lei. În primele două ore ale şedinţei nimic nu prevestea această situaţie, evoluţia fiind una ternă, cu lichiditate slabă. Apoi însă, fluctuaţiile pe un culoar de preţ extins pentru derivatului Dow Jones, care a intrat în teritoriu pozitiv după prânz, au dinamizat plasamentele. Acest produs era "propulsorul pieţei", cu 763 contrate, adică peste 73% din volumul total realizat până la ora 16.50. Creşterea lichidităţii a venit după trei şedinţe foarte slabe în această săptămână, DEDJIA_RON fiind un adevărat "colac de salvare" pentru Sibex în situaţia dată. Interesul a fost însă tot contextual, datorându-se în primul rând creşterilor de pe piaţa americană unde futures-ul a reacţionat pozitiv, extinzându-şi aprecierile, după ce datele guvernamentale au indicat scăderea cererilor de şomaj la minimul din ultimii cinci ani respectiv creşterea peste previziuni a construcţiilor de noi locuinţe. La Sibex, cotaţia indicelui, estimată pe scadenţa martie creştea cu 41 de puncte, la 13.485 puncte.

Şi pentru euro participaţii estimau creşteri faţă de dolar. Raportat la lichiditate, intensitatea era însă mult mai scăzută, înregistrându-se numai 86 contracte pe scadenţa martie. Cotaţia monedei comune creştea cu 0,35% şi se situa la 1,33470 USD. Pe pieţele internaţionale euro a avansat la maximul pe 10 luni faţă de concurentul său american, după ce cos-turile de creditare ale Spaniei au scăzut. De altfel, moneda comună s-a apreciat faţă de toţi concurenţii săi importanţi, pe fondul semnalelor că investitorii se reîntorc pe o piaţă pe care au părăsit-o în 2012, după cum arată rezultatele bune ale unor vânzări de obligaţiuni din Spania şi Italia.

Pe segmentul derivatelor pe acţiuni au fost tranzacţionate contractele DESIF5 şi DEFPR pe scadenţa martie, consemnându-se 64 şi 28 contracte. Cotaţia DESIF5 a scăzut cu 0,66% la 1,5 lei iar cea a DEFPR cu 0,41% la 0,60 lei.

Pe segmentul mărfuri se observau contracte pe preţul petrolului, scadenţa februarie. Acesta creştea cu 1,27% la 95,35 dolari/baril. Se mai tranzacţiona şi derivatul pe aur cu simbolul SIBGOLD_RON februarie. Preţul aurului scădea cu 4,5 dolari la 1673,3 USD/uncie iar numărul contractelor era de 33.

Notă: Articol realizat confom datelor din piaţa Sibex de la ora 16.50.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb