SIBEX Speculaţiile cu Dow Jones se anunţă o provocare în 2014

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 ianuarie 2014

La Sibex, prima şedinţă de tranzacţionare din noul an s-a încheiat cu un volum de 1.817 contracte şi o valoare de 24,26 milioane de lei. Nivelul de interes a fost unul destul de bun pentru o primă sesiune după sărbători, operatorul de piaţă reuşind să treacă peste momentul mai puţin fast de la finalul lui decembrie când speculatorii au fost destul de apatici.

Debutul lui 2014 nu a adus nicio schimbare raportat la ţintele speculative preferate de participanţii de pe piaţa sibiană la termen, derivatul pe indicele Dow Jones revendicând rapid statutul de "favorit". Cu 912 contracte încheiate pe scadenţa martie, DEDJIA_RON nu a avut rival, dominând autoritar topul primei şedinţe din an. Cotaţia futures de la Sibiu a indicelui a pierdut 26 de puncte şi a fost estimată la 16.415 puncte. "Va fi interesant de urmărit şi anticipat cum vor evolua indicii reprezentativi americani în 2014, după ce în 2013 S&P 500 a înregistrat cea mai importantă creştere anuală din ultimii 16 ani, iar Dow Jones a atins un nivel record. Cred că speculaţiile cu Dow Jones vor fi în acest context riscante, dar o provocare pentru jucători şi e de aşteptat ca volumul pe acest produs să fie în continuare numărul unu la Sibex", a declarat un broker.

Şi derivatul pe perechea valutară euro/dolar a început anul destul de bine sub aspectul volumului, cu 478 de contracte pe scadenţa martie şi 100 pe scadenţa iunie. Evoluţia monedei unice a fost una puternic descendentă, în ton cu evoluţia de pe pieţele externe, unde euro s-a depreciat cu cea mai mare valoare din ultimele două lui în raport cu moneda americană. La Sibex, pe termenul scurt, euro a scăzut cu 1,51% şi a fost estimat la 1,3589 USD. Pentru vara lui 2014, moneda comună a pierdut 1,59% şi a fost cotată la 1,36 USD. Pentru speculatorii interesaţi de paritate, săptămâna care urmează se anunţă una importantă, prin prisma întâlnirii Băncii Centrale Europene şi a eventualelor comentarii pe care le va face Mario Draghi, preşedintele instituţiei, cu privire la operaţiunile de refinanţare pe termen lung sau la cursul de schimb.

În sectorul derivate pe acţiuni, produsul derivat pe acţiunile OMV Petrom a fost cel mai tranzacţionat, cu 137 de contracte DESNP. O acţiune a fost estimată pentru martie la 0,4770 lei, după o scădere de 0,52%. S-a speculat şi pe DESIF5, pe scadenţele martie şi iunie, evoluţia fiind una "roşie", pe volume mici.

Pe segmentul derivate pe mărfuri s-a pariat pe preţul petrolului, prin 61 de contracte pe scadenţa februarie, pe fondul unei scăderi puternice de 5,3%, la 94,1USD/baril.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb