SIBEX  Speculaţiile pe Dow Jones, în continuare cele mai căutate

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2012

În prima jumătate din penultima şedinţă a săptămânii s-a remarcat o creştere a nivelului de optimism al investitorilor, el fiind reflectat de ascensiunea cotaţiilor Dow Jones şi ale aurului. Evoluţia pe creştere a fost semnalată încă din a doua parte a şedinţei de miercuri, revenirea în zona "verde" fiind condusă de evoluţia indicelui american. Un alt motiv de optimism a fost evoluţia pe creştere, pentru a doua zi la rând, a pieţelor bursiere din Europa. Acestea au atins maximele din trei luni şi jumătate, după ce companiile au raportat câştiguri mai mari decât estimările analiştilor. În schimb, cursul euro/dolar a alternat creşterile şi scăderile. Lichiditatea nu reflecta în mod spectaculos optimismul, la ora 16.15 fiind înregistrate de puţin peste 2600 contracte, cu o valoare de 32,15 milioane de lei, nivelul obişnuit la acest moment al zilei. Situaţia sugera că speculatorii sunt încă circumspecţi faţă de o direcţie pozitivă prelungită.

Cea mai mare parte a numărului de contracte provenea din speculaţiile de pe segmentul indici, unde simbolul DEDJIA_RON septembrie se remarca prin 1800 de contracte. Cotaţia indicelui creştea cu 26 puncte, la 12.872 puncte. Aprecierea era sus-ţinută şi de piaţa futures americană, unde preţurile creşteau, indicând extinderea raliului de la NYSE, după ce companii cum ar fi EBay Inc. sau IBM au raportat rezultate mai bune decât estimările. În acelaşi timp, investitorii aşteptau publicarea unor rapoarte privind şomajul şi vânzările de case.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 513 pe scadenţa septembrie. Pentru aceasta, moneda unică pierdea 0,23% faţă de dolar şi era cotată la 1,2262 USD. Pe termen ceva mai lung, anume scadenţa decembrie, numărul contractelor era mai mic: 31. Cotaţia euro scădea cu 0,16% la 1,22850 dolari. Pentru ambele scadenţe, moneda comună a avut o evoluţie mixtă, în corelare cu evoluţie de pe pieţele externe. În cadrul acestora, dolarul s-a devalorizat faţă de majoritatea monedelor importante, ca efect al speculaţiilor ca FED şi guvernul Chinei vor lua măsuri suplimentare pentru încurajarea creşterii economice, situaţie care a redus cererea de active de siguranţă. Se mai observau şi 124 de contracte pentru perechea euro/yen japonez, pariurile indicând o monedă unică în scădere cu 0,28%, la 96,41 yeni.

Pe piaţa aurului se înregistrau 23 de contracte SIBGOLD_RON şi 16 SIBGOLD, pe scadenţa august. Lichiditatea era redusă, de regulă speculatorii dând drumul motoarelor pe acest segment în partea a doua a zilei. Preţul unciei creştea cu 14,2 respectiv 15 dolari, cotaţiile pentru cele două simboluri valorând 1589 şi 1585,6 USD/uncie, conform datelor de la ora 16.15. Tot în aria derivate pe mărfuri şedinţa a fost ultima de tranzacţionare pentru contractul futures DEOIL_LSC cu scadenţa august 2012. Preţul de lichidare la scadenţa a poziţiilor ramase deschise este egal cu valoarea preţului de cotare a contractului futures E-mini Light Sweet Crude Oil pentru aceeaşi scadenta publicată de Chicago Mercantile Exchange, în ziua scadenţei. Închiderea poziţiilor deschise va fi efectuată de către Casa Română de Compensaţie.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.15. Cu excepţia contractelor futures pe acţiuni, pe piaţa futures a Sibex se tranzacţionează până la ora 23.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb