În cea de a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, cotaţiile derivatelor pe Dow Jones şi euro/dolar au fluctuat din nou mixt la bursa derivatelor din Sibiu. În schimb, derivatul pe acţiunile SIF Oltenia şi-a păstrat direcţia pozitivă. Lichiditatea pieţei s-a menţinut redusă, lipsa unei direcţii clare afectând strategiile. La ora 16.45 numărul contractelor era de numai 1750 cu o valoare de 17 milioane lei. Aşadar, speculatorii au fost apatici în prima jumătate a zilei, în aşteptarea unor semnale clare.
Sesiunea nu a adus noutăţi raportat la produsele preferate de jucători. Cu 640 de contracte pe scadenţa septembrie, DEDJIA_RON ocupa prima poziţie ca volum. La ora menţionată, cotaţia indicelui creştea cu 25 puncte, la 12.800 puncte, întrezărindu-se impunerea direcţiei de creştere. Pe piaţa la termen americană, care creionează de cele mai multe ori şi trendul de la Sibex, preţurile futures au înregistrat variaţii modeste.
Pe segmentul valutar, euro scădea faţă de dolar pe scadenţa septembrie, după ce fluctuaţiile au fost, şi în cazul acestui produs, unele mixte. Pentru termenul apropiat, numărul contractelor era de 285 iar cotaţia monedei unice se deprecia cu 0,03% la 1,25940 USD. Pe pieţele externe euro a dat semne de stabilizare faţă de dolar, în condiţiile în care perspectivele de slăbiciune din economia Statelor Unite conduc la noi măsuri de relaxare monetară peste ocean şi contrabalansează ştirile negative din zona euro, precum şi îndoielile cu privire la planul european de sprijinire a ţărilor îndatorate.
În acelaşi sector al derivatelor valutare se mai evidenţia lichiditatea perechii euro/yen japonez. Numărul contractelor pe acest produs era de 215 pe scadenţa septembrie. Euro creştea cu 0,39% faţă de moneda niponă, valorând 100,41 yeni pentru scadenţa menţionată. Şi pe plan internaţional yenul s-a depreciat în raport cu toţi concurenţii săi majori, în contextul în care investitorii au căutat active cu randament mai ridicat, pe fondul speculaţiilor că băncile centrale vor intensifica eforturile pentru stimularea creşterii economice, reducând astfel cererea pentru plasamente de siguranţă.
Perechea liră sterlină/dolar este al treilea produs valutar remarcat. Moneda americană avea câştig de cauză faţă de cea din Albion, care pierdea 0,29%, valorând 1,5659 USD pe scadenţa septembrie. Numărul contractelor era de 112.
Pentru derivatele pe acţiuni s-a manifestat din nou interesul în revenire pentru contractele pe acţiunile SIF5. Numărul contractelor DESIF5 septembrie a fost de 229 iar cotaţia unei acţiuni a închis la 1,18 lei, în creştere cu 1,16%.
Pe segmentul mărfurilor aurul se afla şi el pe plus. Numărul contractelor SIBGOLD august era de 111 iar cotaţia avansa cu 15,7 dolari, la 1615,7 dolari/uncie.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.