Pe piaţa Sibex, şedinţa de tranzacţionare de la mijlocul săptămânii a indicat speculatori optimişti în prima jumătate a orarului de tranzacţionare. Înverzirea derivatelor a mai alungat din prudenţa cumpărătorilor, dovadă volumul în creştere. La ora 17.00 numărul contractelor era de aproape 4200 iar valoarea acestora de 42,5 milioane lei. Tendinţe optimiste s-au observat şi pe plan european, după ce Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda cheie la minimul istoric.
Şi în SUA, piaţa futures a indicat iniţial creşteri pe fondul speculaţiilor că politicienii vor acţiona în vederea impulsionării creşterii economice. Ulterior, acestea s-au temperat după ce Mario Draghi, preşedintele BCE, a declarat că "perspectivele economice din zona euro se confruntă cu riscuri crescute de deteriorare". Optimismul a fost reaprins de deschiderea pozitivă de la NYSE. Impulsionată de acest context, cotaţia futures a Dow Jones înregistra creşteri consistente la Sibex, iar simbolul DEDJIA_RON era cel mai lichid, cu 2264 de contracte încheiate pe scadenţa iunie. Pentru aceasta se observa o apreciere de 138 de puncte, la 12.263 puncte. Cotaţia Dow Jones creştea la Sibiu şi pe scadenţa septembrie, dar cu 143 puncte, la 12.185 puncte, pe o lichiditate mai mică, de 117 contracte, date valabile la ora 17.00.
Creşteri se observau şi pe segmentul valutar unde euro avansa faţă de dolar atât pe scadenţa iunie cât şi pe scadenţa septembrie. Pentru termenul din această lună numărul contractelor era de 738 iar cotaţia monedei unice creştea cu 0,5% la 1.25170 USD. Pe scadenţa septembrie cotaţia era de 1.25290 dolari, în plus cu 0,68%, conform datelor de la ora 17.00. După anunţul BCE privind menţinerea dobânzii de politică monetară la 1%, euro s-a apreciat şi pe pieţele externe.
Pe segmentul mărfurilor, aurul se afla şi el pe creştere, pe o lichiditate bună. La ora 17.00 se observau aproape 600 de contracte SIBGOLD iunie, termen pentru care cotaţia câştiga 17 USD şi valora 1637 dolari/uncie. Aurul a crescut şi pe plan extern, acumulând peste 1% şi ajungând la maximul dintr-o lună după ce creşterea euro a impulsionat preţul mărfurilor.
Pe direcţie pozitivă s-au încadrat şi contractele DESIF5. Cotaţia unei acţiuni SIF Oltenia pe scadenţa iunie a închis la 1,0283 lei/acţiune, în creştere cu 2,33%.
De remarcat a fost interesul ridicat pentru acţiunile Prodplast Imobiliare, listate pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex. Investitorii au rulat 439.136 acţiuni iar cotaţia PPLI a scăzut puternic, cu 14,89%, la 4 lei/titlu.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.