SIBEX  Speculatorii au continuat să parieze pe deprecierea euro faţă de dolar

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 mai 2012

Cotaţiile derivatelor au continuat să evolueze mixt în a doua şedinţă a săptămânii. Situaţia a afectat speculatorii, aceştia fiind nehotărâţi în privinţa strategiilor, ca urmare a incertitudinii din ultima vreme. La ora 16.00, lichiditatea era una destul de redusă, numărul contractelor fiind de 2400 cu o valoare de 27 milioane lei.

La nivelul distribuirii interesului jucătorilor, nu s-au înregistrat modificări. Cea mai bună lichiditate se menţinea pe sectorul derivatelor pe indici. Investitorii au speculat variaţii în ambele sensuri ale cotaţiei Dow Jones pe scadenţa iunie. La ora menţionată, pe acest termen se înregistrau aproape 900 de contracte DEDJIA_RON iar cotaţia indicelui pierdea doar 7 puncte, până la 12.483 puncte. Şi pe piaţa futures din America, indicele Dow Jones a fluctuat iniţial între câştiguri şi pierderi iar apoi a dat semne de creştere, aliniindu-se tendinţei pieţelor globale, pe fondul speculaţiilor că liderii europeni se vor alătura Chinei şi vor sprijini creşterea economică prin stimuli. În acest contex, schimbarea direcţiei de evoluţie era în continuare posibilă şi la Sibex, în funcţie de influenţa de pe Wall-Street.

Speculatorii cu strategii pe evoluţia parităţii euro/dolar au încheiat, până la ora 16.00, un număr de peste 500 de contracte pe scadenţa iunie şi 379 pe scadenţa septembrie. Moneda unică pierdea teren faţă de dolar, în ton cu piaţa valutară internaţională. Pentru iunie, euro se deprecia cu 0,41% şi valora 1,27520 USD. Pentru septembrie, cotaţia monedei europene se cifra la tot la 1,27520 USD, în minus cu 0,53%. Pe plan extern, moneda comună s-a depreciat pentru prima dată în trei zile faţă de dolar după ce Organizaţia Pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a declarat că "există pericolul ca problemele cauzate de criza datoriilor din Europa să afecteze în mod serios economia mondială". De altfel, organizaţia a revizuit negativ perspectivele economice ale celor 17 state care utilizază euro ca monedă.

Pe segmentul mărfurilor, aurul se afla şi el pe scădere. În acest context, au fost încheiate 103 contracte SIBGOLD pe scadenţa iunie pentru care cotaţia pierdea 8,7 USD şi valora 1583,5 dolari/uncie.

Pe segmentul derivatelor pe actiuni, numărul contractelor DESIF5 iunie era de 100 iar cotaţia creştea cu 2,55% la 1,0798 lei/acţiune.

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex se tranzacţionau acţiunile PPLI. Cotaţia unui titlu creştea la ora 16.00 cu 24,77%, la 5,6 lei.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb