SIBEX Speculatorii au redus turaţia, în aşteptarea raportărilor din SUA

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 ianuarie 2013

La începutul săptămânii, speculatorii futures nu au fost la fel de activi ca în primele două şedinţe ale anului. Cel puţin asta indica numărul de contracte consemnat după aproape jumătate de şedinţă, situat la 375. Valoarea tranzacţiilor era de 4,5 milioane lei. Tendinţa dominantă era una de scădere, cu excepţia preţului aurului care fluctua mixt şi al euro faţă de leu.

Conform datelor de la ora 16.00, cele mai tranzacţionate derivate erau contractele pe preţul aurului, pe raportul euro/dolar respectiv pe indicele Dow Jones. "Prima jumătate a zilei a fost una ternă, cu tranzacţii răzleţe iar participanţii aşteptau sosirea după-amiezii pentru a vedea dacă evoluţia de pe piaţa din SUA îi va determina să intre mai puternic pe piaţă", a explicat un broker. Semnale uşoare de creştere a interesului au apărut în jurul orei 16.00.

Pe piaţa aurului se observau 130 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa februarie. Preţul unciei a crescut cu până la 5,4 dolari, dar apoi a intrat pe minus şi la ora 16.00 cotaţia valora 1646 USD/uncie, în scădere cu 6 dolari. La Londra, preţul aurului a pendulat însă între creşteri şi scăderi după ce în prima săptămână din an a înregistrat pierderi considerabile, întărirea dolarului diminuând cererea de metal preţios ca investiţie alternativă.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 126 pe scadenţa martie. Moneda unică scădea cu 0,18% faţă de dolar şi era cotată la 1,30700 USD. Pe pieţele valutare externe, moneda comună s-a depreciat, îndreptându-se spre minimul din trei săptămâni, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană va semnala că este dispusă să taie din dobânda de referinţă la întâlnirea factorilor de răspundere care va avea loc în această săptămâ­nă. Dacă faţă de dolar scădea, în schimb euro creştea la Sibex în raport cu leul, dar pe o lichiditate foarte mică.

În sectorul indici se tranzacţiona DEDJIA_RON martie, produs care a atras până la ora 16.00 un număr de numai 36 de contracte. Cotaţia de la Sibex a indicelui scădea cu 41 de puncte la 13.325 puncte. Pe piaţa futures din SUA indicele a înregis­trat variaţii reduse, investitorii aflându-se în aşteptarea startului raportărilor companiilor pe trimes­trul patru din 2012, care va debuta mâine (n.r. -azi). "Este foarte probabil ca şi speculatorii de la Sibex să aştepte aceleaşi informaţii şi de aceea evoluţia derivatului pe Dow Jones a fost una modestă în prima jumătate a şedinţei de luni. Cu toate acestea, mă aştept ca în partea a doua a zilei tot acest produs să fie cel mai tranzacţionat, dar după des­chiderea NYSE", a mai declarat brokerul citat.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone simbolul DESIF5 era speculat pe scadenţele martie şi iunie. Cu 45 de minute înainte de închidere, cotaţiile estimate indicau scăderi.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb