La jumătatea şedinţei de la mijlocul săptămânii, speculatorii de pe piaţa Sibex care urmăresc evoluţia Dow Jones beneficiau de cotaţii în creştere. Evoluţia "verde" era privită însă cu prudenţă de speculatori, ritmul tranzacţiilor fiind destul de redus. Astfel, după ce marţi s-a înregistrat cel mai bun volum din o lună şi jumătate, mai precis din 30 octombrie încoace - prin cele 2419 contracte realizate, prima jumătate a sesiunii de miercuri a adus un recul. Ca urmare, la ora 17:15, se înregistrau 529 de contracte încheiate, iar valoarea tranzacţiilor se cifra la 8,7 milioane de lei.
Speculaţiile cu indicele Dow Jones au continuat să-i atragă pe cei mai mulţi dintre participanţii activi. Interesul acestora s-a concretizat în 486 de contracte încheiate pe scadenţa decembrie. Pentru acest termen, care va ajunge la maturitate peste două zile, DEDJIA_RON câştiga 75 de puncte, cotaţia estimată fiind de 17.159 de puncte. Direcţia pozitivă respecta evoluţia de la NYSE unde, la mai bine de o oră de la deschidere, indicii reprezentativi se apreciau, în contextul revenirii acţiunilor din sectorul energetic, dar şi pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Americană va continua să sprijine creşterea economică. "Este posibil ca după decizia FED piaţa să se mişte consistent în SUA, iar futures-ul de la Sibiu să reacţioneze ca de fiecare dată, astfel că, deşi redus după jumătate de zi, volumul ar putea căpăta consistenţă în partea secundă a zilei", a declarat un broker.
Dacă Dow Jones atrage, cum- necum, măcar câteva sute de contracte, dacă nu chiar mii în zilele bune, celelalte produse derivate continuă să sufere la capitolul volum, jucătorii tratându-le cu indiferenţă. Astfel, pentru perechea euro/dolar numărul contractelor încheiate în prima jumătate a sesiunii era de numai 25. Acestea vizau scadenţa martie 2014. Cotaţia euro pierdea teren faţă de dolar, coborând cu 0,56%, până la o valoare de 1,24500 USD. Pe pieţele valutare externe, moneda americană creştea, de asemenea, faţă de euro şi a reuşit să-şi revină de la cel mai slab nivel din ultimele patru săptămâni şi faţă de yenul japonez, pe fondul speculaţiilor că factorii de răspundere ai FED vor renunţa, în declaraţia ce urmau să o facă, la angajamentul de a menţine costurile de creditare scăzute pentru o perioadă considerabilă de timp.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17:15.