Cele mai multe dintre cotaţiile derivatelor înregistrau scăderi la Sibex în şedinţa de la mijlocul săptămânii, după prima jumătate a acesteia. Excepţiile notabile de la această direcţie erau reprezentate de contractul pe Dow Jones respectiv de cursul euro faţă de dolar, care evoluau pe plus. Volumul transferurilor consemnate până la ora 17.15 era de aproape 4200 de contracte iar valoarea acestora de 45 milioane de lei.
După deprecierile ridicate înregis-trate luni şi marţi, cotaţia Dow Jones a revenit pe plus în cea de a treia zi a săptămânii. La ora menţionată simbolul DEDJIA_RON iunie înregistra o apreciere de 80 de puncte, cotaţia situându-se la 12.683 puncte. Optimismul jucătorilor îşi găseşte justificare în evoluţia futures-ului american care a crescut după ce pes-te noapte atinsese minimul pe trei luni. Creşterea a venit ca urmare a declaraţiilor cancelarului Germaniei, Angela Merkel, cu privire la menţinerea Greciei în zona Euro, acestea calmând pieţele de capital. La NYSE cotaţiile acţiunilor se aflau şi ele pe plus.
Speculaţiile pe cursurile valutare s-au realizat în special pe perechea euro/dolar, care se remarca prin pes-te 700 de contracte pe scadenţa iunie şi 587 pe scadenţa septembrie. În raport cu ambele termene s-au consemnat fluctuaţii mixte. La ora 17.15 euro creştea uşor faţă de dolar, atât pentru scadenţa din vară cât şi pentru cea din toamnă. În raport cu iunie cotaţia acumula 0,11% şi valora 1,2748 USD iar în raport cu septembrie 0,20%, valorând 1,277 USD, preţuri înregistrate imediat după ora 17.15. Şi pe pieţele externe moneda unică s-a "luptat" cu dolarul dar a atins din nou minimul din ultimele patru luni. Indicele dolarului s-a apreciat pe fondul crizei politice din Grecia. Au mai fost consemnate tranzacţii pe contractul liră sterlină/dolar, moneda din insulă având un traseu negativ. La ora 17.15 cotaţia GBP iunie scădea cu 0,50% la 1,5920 dolari. Numărul contractelor era de 106.
O lichiditate în scădere se observa pe piaţa aurului, unde numărul contractelor SIBGOLD iunie era de numai 50. Aurul a fluctuat mixt şi, la ora 17.15, pierdea 0,5 USD pe uncie, valorând 1546,5 USD. Analiştii consideră că, pe pieţele externe, metalul nobil a intrat pe o piaţa de tip "bear", scăzând pentru a patra zi, după ce liderii greci au eşuat în formarea unui guvern.
Pe segmentul derivatelor pe acţiuni lichiditatea era în creştere, remarcându-se aproape 500 de contracte DESIF5 iunie. Cotaţia futures a SIF5 s-a depreciat puternic, estimările pentru iunie indicând un preţ de 1,11 lei/acţiune, în minus cu 1,33%.
Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.