SIBEX Speculatorii, în aşteptarea unor semnale clare

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2013

După volumele ceva mai bune din ultimele două şedinţe de la Sibex, prima parte din ziua de joi nu a confirmat cu adevărat revenirea speculatorilor pe piaţă. Aceştia nu s-au înghesuit la tranzacţionare, adoptând mai degrabă o stare de aşteptare. Ca urmare, datele înregistrate la ora 17.00 indicau o lichiditate medie, observându-se circa 700 de contracte, cu o valoare de 4,5 milioane lei. În ceea ce priveşte cotaţiile instrumentelor tranzacţionate, evoluţia acestora era una mixtă, diferenţiindu-se în funcţie de produs.

Derivatul pe Dow Jones a continuat să fie principalul furnizor de lichiditate din piaţă. Speculatorii care au pariat pe evoluţia viitoare a indicelui american au încheiat peste 500 de contracte pe scadenţa septembrie, date înregistrate la ora 17.00. Cumpărătorii speculau creşterea Dow Jones, preţul de cotare al DEDJIA_RON apreciindu-se cu 38 de puncte, la 15.482 de puncte. Direcţia "verde" era înregistrată pe fondul unei evoluţii similare pe piaţa americană. Optimismul era susţinut de scăderea cererilor de şomaj din SUA la minimul pe ultimele două luni, fapt care a adus o oarecare stare de confort investitorilor. Aceştia aşteptau, de asemenea, un alt moment foarte important, anume discursul preşedintelui FED, Ben. S. Bernanke, în faţa politicienilor americani.

Pe segmentul valutar se specula perechea euro/dolar. Numărul contractelor era de 127 pe scadenţa septembrie. Mizele au fost puse pe moneda americană, care se întărea faţă de euro. Moneda comună pierdea 0,42% şi valora 1,30900 USD. Şi pe plan extern dolarul a avut o zi fastă, câştigând teren faţă de majoritatea concurenţilor importanţi, după publicarea datelor pozitive privind şomajul şi în condiţiile în care se aşteaptă ca Bernanke să reducă programul de stimulente monetare al băncii centrale americane.

Pe piaţa aurului, până la ora 17.00, au fost încheiate 22 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august. Uncia creştea modest, acumulând 2,9 dolari şi valorând 1280,3 USD. Se mai observau şi 25 de contracte DEOIL_LSC, preţul barilului pe scadenţa august fiind estimat la 107,25 dolari, în urcare cu 0,83%

Pe segmentul spot s-au tranzacţionat 1000 de acţiuni PPLI la un preţ de 3,5 lei/titlu, în scădere cu 12,5%.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb