SIBEX Speculatorii, în continuare pasivi

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 decembrie 2016

Participanţii de pe piaţa Sibex au avut o atitudine pasivă faţă de instrumentele financiare derivate de la bursa sibiană în prima parte a sesiunii de la debutul săptămânii în curs. Astfel, conform datelor de la ora 16.30, numărul contractelor futures înregistrate era de numai 8 iar valoarea tranzacţiilor se situa la 153.749 lei. Principalele cauze ale volumului redus erau lipsa din statistici a contractelor pe aur, metalul nobil fiind ignorat în prima jumătate a zilei, respectiv interesul modest pentru Dow Jones. Speranţele pentru creşterea volumului erau legate de partea secundă a sesiunii şi de influenţa pieţei americane.

Segmentul indicilor furniza, prin derivatul pe indicele Dow Jones, toate cele 8 contracte menţionate, acestea fiind împărţite pe scadenţe: 5 pentru termenul decembrie 2016 (DEDJIA 16L) şi 3 pentru termenul martie 2017 (DEDJIA 17C). Pentru termenul scurt, contractele au fost încheiate pe fondul unei evoluţii ascendente a preţului, care a adăugat 64 de puncte la cotaţia de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare[1] (19.185 puncte). Raportat la închiderea de vinerea trecută, cotaţia creştea însă cu numai 29 de puncte. Pentru primăvara lui 2016, DEDJIA 17C era cotat la 19.175 de puncte, în minus cu 107 puncte faţă de "start of day price" (19.282 puncte). Nivelul era însă superior cu 86 de puncte închiderii de la finalul săptămânii trecute.

Mişcări timide se consemnau şi pe ATS-ul operatorului de piaţă unde au fost tranzacţionate 295 de acţiuni[2] Armax Gaz Mediaş/ Cotaţia ARAX valora 1,90 lei, după o scădere de 13,63%.

[1]Preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul fată de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

[2] Pe piaţa spot Sibex închiderea are loc la ora 18.00

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.30.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb