SIBEX Speculatorii, interesaţi de pariurile pe preţul aurului

S.N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 august 2012

După aproape jumătate din şedinţa de debut a săptămânii, cele mai tranzacţionate derivate erau contractele pe indicele Dow Jones, pe preţul aurului respectiv pe raportul euro/dolar. Pentru contractele amintite, strategiile pe cumpărare erau câştigătoare. Lichiditatea de ansamblu era însă, în continuare, una redusă. La ora 16.00, numărul total al contractelor era de aproape 600 iar valoarea lor era de circa 7 milioane lei.

Pe piaţa aurului se observau 161 de contracte SIBGOLD_RON pe scadenţa august. Preţul unciei creştea foarte uşor cu 0,6 dolari, cotaţia valorând 1670,4 USD/uncie. Tot pe scadenţa august se tranzacţiona şi contractul cu mărimea de o uncie, având simbolul SIBGOLD. Cotaţia creştea cu 5 USD, la 1671,5 dolari. Pe plan extern, preţul aurului a atins cel mai înalt nivel de la mijlocul lunii aprilie, pe fondul speranţelor că Banca Centrală Americană (FED) ar putea da startul unei noi runde de stimulente monetare pentru a combate slaba creştere economică. În acest context şi speculatorii de la Sibiu au pariat ceva mai mult pe evoluţia metalului galben.

În sectorul indici se tranzacţiona DEDJIA_RON septembrie, produs care a atras până la ora 16.00, un număr de 188 de contracte, fiind cel mai speculat. Cotaţia de la Sibex a indicelui creştea cu 10 puncte la 13.155 puncte. Pe piaţa futures din SUA indicele a evoluat pe plus, inves-titorii fiind optimişti, în aşteptarea discursului din această săptămână a lui Ben S. Bernanke, preşedintele FED.

Pentru perechea euro/dolar, tranzacţionată în lei, numărul contractelor încheiate era de 93 pe scadenţa septembrie. Pentru scadenţa menţionată moneda unică avansa cu numai 0,01% faţă de dolar şi era cotată la 1,25270 USD. Pe pieţele valutare externe moneda comună s-a apropiat de maximul din şapte săptămâni în raport cu moneda americană, după ce încrederea în mediul de afaceri german a scăzut mai puţin decât au estimat analiştii, sugerând că economia cea mai mare din regiune poate rezista crizei datoriilor suverane. Pe pieţele internaţionale, euro s-a apreciat şi faţă de yenul japonez, după ce ministrul german de finanţe Wolf-gang Schaeuble a declarat că Germania şi Franţa vor crea un grup de lucru pentru a spori unitatea fiscală şi monetară a regiunii. În schimb, la Sibex, preţul futures al euro se deprecia cu 0,05% faţă de yen pentru scadenţa septembrie, la 98,6 yeni, dar pe o lichiditate mică: doar 12 contracte. Tot pe segmentul valutar se specula şi pe perechea euro/leu, scadenţa septembrie. Euro pierdea 0,16% şi valora 4,49 lei. Numărul contractelor era mic: numai 18.

Pe segmentul derivate pe acţiuni autohtone simbolul DESIF5 septembrie a atras, până la ora 16.00, doar 12 contracte. Cotaţia estimată pentru o acţiune SIF5 creştea cu 0,73% la 1,3699 lei.

Pe piaţa spot s-au tranzacţionat, până la ora precizată, 65.000 de acţiuni Sibex, la un preţ de 1,05 lei/titlu, în staţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 16.00.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb