SIBEX Speculatorii pe poziţii, pe fondul scăderii petrolului şi a Dow Jones

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 octombrie 2014

După ce miercuri deprecierea agresivă a cotaţiei futures a Dow Jones a provocat o amplă reacţie pe piaţa sibiană a derivatelor, mai ales din partea market-makerilor dar şi din partea speculatorilor, aceştia ducând volumul la peste 2800 de contracte, cel mai bun nivel din ultimele cinci luni şi jumătate, ritmul de tranzacţionare a continuat să surprindă în mod plăcut şi în penultima şedinţă a săptămânii. Prin urmare, după mai bine de şapte ore de la debutul sesiunii se înregistrau aproape 1400 de contracte futures cu o valoare de 21,82 milioane lei.

Tot derivatul pe Dow Jones era produsul care "făcea jocurile", de această dată pe fondul unei evoluţii mixte. La ora 17.15 numărul contractelor DEDJIA_RON încheiate pe scadenţa decembrie era de 1173 iar cotaţia indicelui scădea cu 39 de puncte fiind estimată la 16.695 puncte, după ce evoluase pe un culoar de 85 puncte. "Spectrul unui trend descendent a reaprins oarecum flacăra speculativă, pe fondul activităţii importante a formatorilor de piaţă, a căror implicare se poate lesne observa când se tranzacţionează pachete mari, de câte 100 de contracte" a explicat un broker, creşterea lichidităţii. În căutarea unor indicii, speculatorii cântăreau datele din SUA, unde cererile de şomaj au scăzut în mod neaşteptat, dar şi declaraţiile preşedintelui Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care a făcut afirmaţii cu privire la un program de stimulare economică.

Şi cotaţia futures a petrolului continua să se deprecieze la Sibex, pe acest fond jucătorii încheind 135 de contracte DEOIL_LSC noiembrie. Barilul era estimat la 90,28 USD, preţ în scădere cu 0,58%. În SUA, cotaţia barilului de tip WTI (n.r. West Texas Intermediate) a coborât sub pragul de 90 de dolari pentru prima dată în 17 luni, pe fondul semnalelor că rezervele de petrol de pe plan global depăşesc cererea.

În schimb, euro evolua pe plus faţă de dolar iar plasamentele efectuate până la ora 17.15 pe paritate s-au soldat cu 67 de contracte EUR/USD_RON pe scadenţa decembrie. Pentru aceasta, moneda unică creştea cu 0,11% şi era cotată la 1,26390 USD. Direcţia pozitivă de pe piaţa sibiană era alimentată de evoluţia de pe pieţele externe a monedei unice în raport cu dolarul, după ce aceasta a înregistrat cea mai bună creştere zilnică din luna mai încoace, ca efect al declaraţiilor preşedintelui BCE, care a prezentat planurile de a cumpăra obligaţiuni garantate şi titluri de valoare garantate pentru cel puţin doi ani.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.15.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb